Hlavní obsah

Na horách napadlo až 25 centimetrů sněhu, čeká se dalších 20

Právo, Novinky, ČTK, sve,pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Krkonoších a Jizerských horách napadlo v neděli a v noci na pondělí místy až 25 centimetrů sněhu. Meteorologové předpovídají, že během pondělí by mohlo napadnout celkem až 45 centimetrů nového sněhu.

Krkonoše zasypal sníhVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

V Krkonoších sněží v oblastech nad 700 metrů nad mořem, v nižších polohách padá déšť se sněhem. Teploty se pohybují pod bodem mrazu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z webové kamery na JizerceVideo: ČHMÚ

Po třech měsících vyjely pluhy

Silničáři v Krkonoších po třech měsících vytáhli pluhy. Komunikace se jim dařilo držet s opatrností sjízdné. Prohloupili šoféři, kteří s předstihem vyměnili zimní pneumatiky za letní. Povinnost zimních gum navíc platí ve značkou označených silničních úsecích do 31. března. Vrstva sněhu na horských silnicích především v úseku od Spáleného Mlýna k hraničnímu přechodu v Malé Úpě nebezpečně klouzala.

Chumelenice stihla i podhorské oblasti, kde se však sníh při stejné teplotě jako horách okolo nuly neudržel. Tál ihned při dopadu na zem.

Lavinové nebezpečí se zvedlo na dvojku 

Sněhový příval zvedl z kraje jara v Krkonoších dlouho platný první lavinový stupeň na dvojku, což při pětibodové stupnici znamená zvýšené nebezpečí. Laviny nastartované při druhém stupni už několikrát v Krkonoších zabíjely. Nebezpečí pádu lavin zvýšil i nesourodý podklad.

„Sníh napadl na tvrdý sněhový podklad nebo na teplou zem. Sněhové profily proto vykazují malou stabilitu," potvrdil záchranář Pavel Cingr z krkonošské Horské služby.

Na D1 hustě sněží

Opatrní musí být řidiči na dálnici D1 kolem 70. kilometru. Také tam padá sníh a viditelnost je kvůli silnému chumelení zhoršená.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od pondělních 0:30 do 9:15 hodinVideo: ČHMÚ

V Orlických horách napadlo do osmi centimetrů sněhu na zhruba šest kilometrů dlouhém úseku silnice II/310 přes Šerlich.

Sníh padal i v Krušných horách, na Božím Daru napadlo asi 10 centimetrů sněhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z webové kamery na KlínovciVideo: ČHMÚ

Silnice jsou vyhřáté, sníh většinou taje

Sníh i ve vyšších polohách na silnicích odtává, protože komunikace jsou z teplých dní v minulých týdnech vyhřáté. Zavřená už je i většina lyžařských areálů. Nová pokrývka by měla roztát během pár dní.

Podle dispečera zimní údržby v Libereckém kraji Pavla Pospíšila sníh provoz na silnicích zatím nekomplikuje. Silničáři už v neděli preventivně chemicky ošetřili silnici z Harrachova do Tanvaldu, kde mají v zimě zejména kamióny často problémy.

„Sníh na silnicích leží jen v horských polohách. Dnes nasněžilo maximálně do pěti centimetrů. Díky vysokým teplotám z minulého týdne jsou vozovky prohřáté a sníh hned odtává. Předpověď 40 centimetrů sněhu se naštěstí nevyplnila,“ řekl Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám