Hlavní obsah

Vraťme poplatky za pobyt v nemocnici zpět do hry, navrhují lidovci

• Aktualizováno

Středeční konstatování ministra financí Andreje Babiše (ANO), který označil zrušení poplatků za pobyt v nemocnici za chybu, podnítilo šéfa lidovců a vicepremiéra Pavla Bělobrádka k návrhu, aby se kabinet k debatě o obnovení poplatků vrátil. Lidovci zrušení poplatků odmítali, ČSSD na něm trvala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Vláda nyní řeší, jak chybějící peníze nemocnicím nahradit. Ministr zdravotnictví počítá se dvěma miliardami pro nemocnice a navrhuje mimo jiné zvýšit platby za státní pojištěnce. Peníze chce vzít z rozpočtové rezervy, s tím nesouhlasí ANO.

"Myslím, že bychom měli znovu otevřít debatu o tom, jestli by se poplatky za hospitalizaci neměly vrátit," řekl Bělobrádek. Podle vicepremiéra většina občanů je ochotna tento poplatek akceptovat. Placení poplatků by podle něj bylo možné u dlouhodobě nemocných omezit například tak, aby platili maximálně měsíc ročně. "Je to poplatek, který má svoji logiku," poznamenal Bělobrádek.

Lidovečtí ministři podle Bělobrádka nynější plán na stabilizaci zdravotnictví, kterým by se měla v pondělí zabývat vláda, podpoří. "Nezbývá nic jiného, než do toho tekoucího sudu, kterým zdravotnictví je, nalít peníze, aby se nám nezhroutila zdravotnická zařízení," řekl Bělobrádek.

Babiš chce systémové změny

Ministr financí Babiš ve čtvrtečním Právu s odkazem na dřívější informace o předražených zakázkách v nemocnicích uvedl, že "současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví". Požaduje, aby ministerstvo zdravotnictví udělalo systémové změny, které povedou mimo jiné ke zprůhlednění hospodaření zdravotních pojišťoven.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve čtvrtek oznámil, že od července navrhne zvýšit platby za státní pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, ze současných 780 na 845 korun. To by mělo do rozpočtu ještě letos přinést 2,1 miliardy, které by byly rozděleny nemocnicím. Pravidelné zvyšování této platby státu do zdravotního pojištění by rád viděl od roku 2016, a to podle růstu průměrné mzdy.

Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám