Hlavní obsah

Návrh na zrušení vojenského újezdu v Brdech prošel do druhého čtení

Novinky, jas

Poslanci v úterý poslali do druhého čtení návrh ministerstva obrany o hranicích vojenských újezdů. Návrh, na němž pracovaly již předchozí kabinety, mimo jiné počítá se zrušením vojenského újezdu Brdy a nápravou křivd, které musí doposud obyvatelé obcí ve vojenských újezdech snášet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bělobrádek a vzadu Bohuslav Sobotka s Janem Mládkem na jednání Sněmovny

Článek

Poslanecká Sněmovna odsouhlasila postoupení návrhu do výboru pro obranu a výboru pro životní prostředí. Zákonodárci rovněž schválili prodloužení lhůty na projednání ve výborech na 120 dní.

Materiál, který předložil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), narazil i v koalici, když šéf Sněmovny Jan Hamáček podal návrh na vrácení k přepracování.

Vadilo mu to, že otázka brdského cvičiště nebyla projednána v koalici, ač je to uvedeno v koaliční smlouvě a upozornil i na spory Plzeňského a Středočeského kraje, které se o osudu újezdu nemohou shodnout. Zatímco Plzeňský kraj zrušení újezdu podporuje, Středočeský je proti. Podle Hamáčka nelze újezd, v jehož katastru se nachází i dělostřelecká střelnice, ani bezezbytku vyčistit od nevybuchlé munice.

Další odpůrci zrušení poukazovali, že zrušením újezdu ministerstvo nijak výrazně neuspoří. Opakovaným argumentem byla i možná devastace přírody.

Kdo z vás je odborník,  ptala se poslankyně kolegů

Josef Hájek (ANO) se podivil, jak je tedy možné, že k devastaci přírody a k problémům s nevybuchlou municí nedošlo po odchodu sovětské armády.

„Tři ministři po sobě se rozhodnou, že předloží tu toto normu. Kdo je tady větší odborník?” tázala se některých kolegů poslankyně Jana Černochová (ODS).

Zastánci normy připomínali, že armáda sama rozhodla, že vojenský újezd pro svá cvičení nepotřebuje. Stropnický odmítl i obavy, že by se zrušením újezdu byl zrušen i dělostřelecký pluk dislokovaný v Jincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám