Hlavní obsah

Zeman chtěl předělat hladomornu na Hradě na vinný sklep

Praha

Hladomorna na Pražském hradě se málem stala vinným sklípkem. O přebudování uvažoval prezident Miloš Zeman. Nakonec ale z návrhu sešlo, protože se našel jiný prostor s klenbou charakteristickou pro vinné sklípky. Nejlepším vinařům to prozradil prezident, když jim předával ocenění za loňský rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Nesmírně si vážím atmosféry vinných sklípků, zejména sklípků moravských. I když po dobu prvního roku po své inauguraci jsem bohužel neměl čas ani jednou do takového sklípku zavítat. Snad to napravím v dalších letech," řekl před předáním ocenění.

"Navrhoval jsem dokonce, abychom místo hladomorny, která na Hradě bohužel není používána, zřídili vinný sklípek, ale bylo mi nabídnuto jiné místo, které má krásnou klenbu. A klenba, jak dobře víte, se k vinnému sklípku hodí," dodal.

Prezident ocenil, že vzorky v Národní soutěži vín procházejí velmi přísným výběrem. Do prvního kola postoupí jen 17 procent z přihlášených. Zatím posledního ročníku klání se zúčastnilo více než 1500 vzorků vína.

Absolutním vítězem Národní soutěže vín se stal rýnský ryzlink ročníku 2011, pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Cenu Zeman předal generálnímu řediteli vinařství Bořku Svobodovi. V kategorii sladkých vín zvítězil moravský muškát z ročníku 2012, výběr z bobulí společnosti Znovín Znojmo. Nejlepším polosladkým vínem se stalo chardonnay 2011, výběr z hroznů od vinaře Josefa Fridricha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám