Hlavní obsah

Schwarzenberg: Zeman je populista, proto s pozváním Janukovyče otočil

Novinky, Václav Lang
Praha

Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je toho názoru, že prezident Miloš Zeman změnil názor na pozvání sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče kvůli svému populismu. Prohlásil to na diskusi Fóra Karla Schwarzenberga na téma Ukrajina.

Foto: Václav Lang, Novinky

Diskuse o Ukrajině v pražském výstavním centru DOX

Článek

„Pan prezident Zeman je především – a vždycky byl – velký populista. Slyší velmi vnímavě, co je názor lidí, a podle toho se zařídí,“ prohlásil Schwarzenberg na diskusi v centru moderního umění DOX v pražských Holešovicích.

Upozornil, že dokud byla situace na Ukrajině klidná, Zeman prosazoval myšlenku udržování obchodních styků s Východem, pročež se i pozvání ukrajinského prezidenta jevilo jako správné. Jakmile se ale podle bývalého šéfa diplomacie ukázalo, že Janukovyč je „jeden z největších zlodějů a korupčníků, tak samozřejmě (Zeman) obrátil“.

Pokud by ještě dnes Zeman zastával stanovisko ruského prezidenta Vladimira Putina a nabídli bychom Janukovyčovi Pražský hrad jako „emigrační sídlo“, pak by mezi lidmi neuspěl, řekl Schwarzenberg.

Rozpínavé Rusko

Ten také vyjádřil obavu – stejně jako další účastníci diskuse – ze snahy Ruska obsazovat další území. „Když se tomu (krokům Ruska na Krymu) Evropa nepostaví, tak jasné poučení z toho bude, že Rusové mohou krok po kroku obsazovat celé své bývalé území, což je vlastně sen Putina,“ prohlásil.

Zeman původně i po vypuknutí konfliktů na Ukrajině značnou dobu trval na pozvání Janukovyče do Prahy, později Hrad změnil stanovisko v tom směru, že platí pozvání pro nejvyššího představitele Ukrajiny, tedy už ne pro Janukovyče, jenž byl mezitím v čele státu nahrazen. On sám připomíná, že byl řádně zvolen a stále je prezidentem země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám