Hlavní obsah

Řidiči pod vlivem marihuany nerozpoznají červenou barvu

V Česku děsivě roste počet řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu a drog. Omamné látky přitom výrazně snižují jejich rozpoznávací a ovládací schopnosti. Vyplývá to z čísel, která mají policisté k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jen v Jihomoravském kraji za první dva měsíce tohoto roku přistihli policisté pod vlivem alkoholu 161 řidičů, což je o 58 více než ve stejném období roku 2013. Čtyřiadevadesát jich pak vyrazilo autem pod vlivem drog, což je proti loňsku nárůst o 46 případů.

„Opilých a zfetovaných řidičů bohužel zaznamenáváme stále více. Tito lidé obvykle jezdí se staršími vozy, zásadně odmítají testy na drogy a jsou si zřejmě již předem vědomi, že auto jim bude jako kauce zabaveno a přijdou o něj,“ řekl Právu jihomoravský šéf dopravní policie Roman Póč.

„Často jsou to už známí recidivisté, kterým vůbec nevadí, že už dávno přišli kvůli tomu o řidičák a jezdí bez něj. Pokud jich jede ve voze víc, obvykle bývají pod vlivem drog všichni a podle diskusí mezi posádkou se někdy domníváme, že snad před jízdou losovali, kdo bude tentokrát řídit,“ pokračoval Póč.

Uživatelé marihuany jsou pro své okolí velmi nebezpeční – mívají například problémy s projížděním křižovatek na červenou.

Policie je lépe vybavena

„Veřejnost se často mylně domnívá, že se jedná o úmyslnou riskantní jízdu. Skutečnost je jiná. U řady lidí se pod vlivem látky THC, která se do těla kouřením dostává, snižuje či úplně ruší schopnost rozeznávat červenou barvu,“ upozornil Póč.

I střední Čechy mají smutnou statistiku. Pod vlivem drog bylo loni odhaleno 1281 řidičů, což je meziroční nárůst o 504 lidí. „Policie je čím dál tím lépe vybavena na detekci omamných látek,“ vysvětlil jeden z důvodů tohoto nárůstu krajský policejní ředitel Jan Ptáček.

V Plzeňském kraji počet hříšníků, které letos přistihli policisté za volantem s alkoholem v krvi, dosáhl čísla 120, což je o pětinu víc než ve stejnou dobu loni.

„Policisté jsou při kontrolách důslednější. Navíc se mezi lidmi ještě nerozšířilo, že podmínkou k navrácení zabaveného řidičáku za jakýkoliv dopravní přestupek je povinné psychologické vyšetření,“ řekl dopravní psycholog Karel Havlík.

Od 0,3 do 0,4 promile

Podle něho se hladina alkoholu u většiny odhalených řidičů pohybuje od 0,3 až do 0,4 promile. „Nejčastěji jde o zbytkový alkohol,“ dodal psycholog s tím, že tolerance, kdy policisté ještě řidičák na místě nezabaví, je 0,22 promile.

„Každá kontrola řidiče dopravním policistou znamená automaticky i kontrolu na přítomnost alkoholu,“ řekla východočeská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Právě důsledné kontroly pomohly v lednu odhalit větší číslo řidičů, kteří před jízdou požili jinou omamnou látku než alkohol. Zatímco před rokem se jednalo o 56 provinilců, letos je to téměř dvojnásobek, celkem 106 osob.

Nulová tolerance i pro cyklisty 

Nulová tolerance k alkoholu a drogám se týká i cyklistů. Minulý čtvrtek se nestačili divit například policisté v Bašnici na Hořicku.

Před šestou hodinou ranní upoutal pozornost policejní hlídky cyklista (56) na neosvětleném kole, na kterém se sotva držel.

„I přesto se snažil ujet. Když mu dali policisté dýchnout, ukázalo se 1,78 promile,“ uvedla jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o řidiče motorového vozidla, neskončí před soudem, ale ve správním řízení. I tak mu hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun.

Hazardují mladí i staří

Se životy svými i ostatních účastníků dopravy hazardují řidiči všech věkových kategorií.

„Samozřejmě drogy jsou záležitostí spíš mladší generace, ale alkohol, to je problém všech. Přitom ten risk je hrozně veliký. Oni přesto sednou za volant a jedou,“ kroutí nechápavě hlavou Klečalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám