Hlavní obsah

Česko ve Francii uspělo ve sporu s Diag Human

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že Česká republika definitivně uspěla v arbitráži se společností Diag Human. Kasační stížnost firmy byla ve všech bodech francouzským Nejvyšším soudem zamítnuta a soud přiznal ČR odškodnění utrpěných nákladů řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Francouzský Nejvyšší soud (Cour de cassation) vydal dne 5. 3. 2014 ve věci rozhodnutí, kterým v souladu s argumentací České republiky potvrdil správnost předchozího rozhodnutí Odvolacího soudu v Paříži ze dne 20. 11. 2012 a stejně jako již dříve rakouský Nejvyšší soud dospěl k závěru, že rozhodčí nález ze dne 4. 8. 2008 není vykonatelný,” uvedlo ministerstvo.

Soud tak dal za pravdu ministerstvu, jež podle verdiktu postupovalo v souladu se zákonem, a zamítl kasační stížnost, kterou společnost Diag Human podala.

Diag Human si nárokuje více než deset miliard korun za údajně překažený obchod s krevní plazmou.

ČR už v minulosti uspěla ve švýcarské a rakouské části větve sporu. Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala od počátku roku 2011 obracet na zahraniční soudy.

Reklama

Související témata:

Související články

Diag Human stáhl návrh na exekuci majetku v ČR

Společnost Diag Human vzala zpět svou žádost o výkon rozhodčího nálezu v USA. Celé exekuční řízení ve Spojených státech tímto podle ministerstva zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám