Hlavní obsah

Sobotka: Obchodování s Ruskem zastavit nemůžeme

Právo, Novinky, plk, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika nemůže v reakci na dění na Ukrajině zastavit obchodování s Ruskem, uvedl to v pondělí odpoledne premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka v průběhu návštěvy Moravskoslezského kraje uvedl, že rozumí ministrům Jiřímu Dienstbierovi a Martinu Stropnickému. „Rozumím samozřejmě emocím, mám je taky, když sleduji, co se odehrává na Ukrajině. A není žádného sporu o tom, že tam dochází k pošlapávání suverenity Ukrajiny a že tam dochází k pošlapávání mezinárodních dohod,“ řekl.

„Ale není možné si představovat, že spálíme všechny mosty a kvůli této krizi zrušíme veškeré obchodní vztahy s Ruskem. To by byl krok velmi neprozřetelný a domnívám se, že takový krok od nás nikdo neočekává,“ dodal předseda vlády.

Tendr na Temelín podle něj probíhá podle pravidel. „Máme naprosto transparentní výběrové řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Ta kritéria jsou dána, jsou to kritéria technická, právní, ekonomická a ta budou dodržena. Nejsou tam ale žádná politická kritéria, která by umožňovala vládě do tohoto tendru zasahovat,“ upozornil a připomněl, že tendr neorganizuje vláda, ale akciová společnost ČEZ, kde vláda drží 70 procent akcí.

Zeman: Ministr průmyslu tomu rozumí

Prezident  Miloš Zeman v reakci na slova Stropnického řekl, že ”návrh bude vládě předkládat ministr průmyslu, který problematice bezesporu rozumí.

Připomněl svůj názor, že současný tendr by měl být zrušen, aby se do nově vypsaného mohla přihlásit francouzská Areva, která byla z toho prvního vyřazena nebo případný jihokorejský investor.

Zda bude tendr ukončen, není jasné ani kvůli tomu, že nynější nízké ceny elektrické energie poukazují na to, že dostavba Temelína by se nemusela vyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám