Hlavní obsah

Stovky Ukrajinců se v Plzni pomodlily za svou vlast

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zhruba tři stovky Ukrajinců se v neděli odpoledne pomodlily za svou vlast na náměstí Republiky v Plzni. Lidé společně zpívali hymnu a písně, promítali si záběry z nepokojů v Kyjevě a zapalovali svíčky, kterými uctili památku padlých v boji.

Demonstrace v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Poklidné shromáždění odstartovalo v jednu hodinu odpoledne. Lidé si s sebou přinesli vlajky i transparenty. Na jednom z nich například vyjádřili podporu hnutí Majdan. „Ukrajina je součástí Evropy,“ stálo v angličtině na dalším transparentu, který společně držely dvě děti. Hned na začátku lidé utvořili půlkruh a zpívali národní písně za svobodnou Ukrajinu. „Ať žije Ukrajina,“ neslo se také plzeňským náměstím.

Jedním z příchozích byl i Andrej Popovič, rodák ze západní Ukrajiny, který v Česku žije už dvanáct let. Těsně před vyvrcholením nepokojů ale pobýval v Kyjevě, odkud si do Plzně přivezl i několik fotek z demonstrací. V neděli je ukázal lidem v centru Plzně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Andrej Popovič ukazuje fotky, které pořídil v Kyjevě

„Nikdo se ničeho nebál, všichni byli odhodláni nespravedlivou vládu shodit. Když nás mlátili, přišlo nás víc. Pak nás zase mlátili a nás přišlo ještě víc. Trvalo to tři měsíce, ale vydrželi jsme to. Jsme silný národ. Sláva Ukrajině,“ řekl Právu Popovič. Za lídryni země by rád viděl Julii Tymošenkovou. „Lidé ji dostali z vězení, myslím si, že by jim to mohla oplatit,“ dodal.

Ze západní Ukrajiny pochází i Oksana, která na náměstí přišla s manželem a svým dítětem. „Jsme rádi, že se věci hnuly, ale nemuselo to být za takovou cenu. Krveprolití mohlo skončit dřív. Teď doufáme, že se situace změní k lepšímu a v zemi bude pořádek,“ sdělila mladá žena.

Foto: Jan Švábek, Právo

Na náměstí přišly stovky Ukrajinců

Všichni Ukrajinci jasně odmítli Janukovyčův režim s tím, že byl nespravedlivý a lidi okrádal.

K lidem promluvil i duchovní pravoslavné církve Jan Polanský. „Dobře z historie naší vlasti víme, a bohužel i současné zkušenosti nám ukazují, jak zničující jsou politické a náboženské spory. Jsou snadno politicky zneužitelné a ničí naši společnost. Jak snadno lze lidi rozdělit a poštvat je proti sobě. Za naše slovanské bratry na Ukrajině se modlíme,“ sdělil Polanský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám