Hlavní obsah

Válková vyhlášku o působnosti žalobců nezruší, ODS podá ústavní stížnost

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nezruší vyhlášku o působnosti vrchních státních zastupitelství, jak ji k tomu vyzval poslanec Marek Benda (ODS). ODS proto podá v této souvislosti ústavní stížnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková (ANO)

Článek

Podáme brzy návrh na zrušení novelizované části vyhlášky o jednacím řádu státního zastupitelství,“ řekl Novinkám Benda.

Podle něj vyhláška účelově umožnila, aby Nečasův případ, který spadá místně pod Prahu, dozorovalo olomoucké vrchní státní zastupitelství. Vyhláška měla podle něj vliv i na to, že byl Nečas obviněn nyní, tedy poté, co vyhláška v lednu začala platit.

„Vrchní státní zastupitelství v Olomouci není místně příslušné a muselo by kauzu předat do Prahy. Zřejmě v obavě, že by pražské státní zastupitelství, v souladu s názory většiny právních expertů, kauzu zamítlo, vydala Marie Benešová účelovou vyhlášku,“ uvedl ve středu. Ve čtvrtek během interpelací vyzval Válkovou, aby ji zrušila.

Válková odmítla

Ta to ale odmítla. „Rušit ji určitě nebudu,“ odpověděla na Bendovu interpelaci. Podle ní je prospěšná. „Není dobré, aby došlo k situaci, kdy bude nějaká věc vyloučena k jinému řízení, přistane na stole úplně jiného, nezasvěceného zástupce a on se bude muset od začátku se vším seznamovat,“ prohlásila.

Státní zástupce by měl mít podle ní možnost dozorovat případ až do samého konce. „Je vyšší pravděpodobnost, že potom uspěje i se svojí obžalobou,“ uvedla.

Výhrady ODS už ve středu odmítla také bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová a olomoucký vrchní státní zastupitel Ivo Ištvan. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám