Hlavní obsah

Kabinet odvolal šéfa Státní správy hmotných rezerv Páleníka

Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ve středu odvolal předsedu Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Ondreje Páleníka. Od června měl volno kvůli obvinění v kauze bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové, dnes Nečasové. Jeho zástupci Tomáši Perutkovi kabinet zrušil pověření instituci řídit. Novým šéfem SSHR se stal Pavel Švagr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, odvolaný předseda Správy státních hmotných rezerv

Článek

Švagr byl od roku 2009 náměstkem generálního ředitele ČD pro personální záležitosti, loni v srpnu byl z této funkce odvolán. Byl také tajemníkem stínové vlády ČSSD. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde poté působil jako odborný asistent na katedře managementu VŠE.

V roce 1998 se stal poradcem ministra pro místní rozvoj, o dva roky později zamířil do čela Státního fondu dopravní infrastruktury, který vedl sedm let. Poté působil na Správě železniční dopravní cesty a jako poradce na Českých drahách.

Jako dopravní expert se zaměřuje zejména na oblast financování dopravní infrastruktury a jejího dalšího rozvoje. V roce 2005 se spekulovalo, že by mohl stanout v čele ministerstva dopravy ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) poté, co kabinet kvůli aféře kolem financování bytu tehdejšího premiéra opustili ministři za KDU-ČSL.

Personální zemětřesení

SSHR již dříve oznámila, že ke konci března propustí 102 zaměstnanců. Páleník loni v květnu rozhodl o útlumu čtyř závodů. Informace o hromadném propouštění dostaly Krajské úřady práce v Jihlavě, Hradci Králové, Ostravě, Příbrami a Ústí nad Labem.

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl u hmotných rezerv změny. Již dříve uvedl, že Česko je jedna z mála evropských zemí, která státní hmotné rezervy financuje. Připomněl, že na Slovensku nyní vznikla agentura, která tyto státní hmotné rezervy profinancovala. Ve většině států Evropy patří státní hmotné rezervy těm, kteří je vyrábějí jako zboží, řekl šéf hnutí ANO.

Nouzové zásoby ropy

Správa státních hmotných rezerv je ústředním správním úřadem v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty.

Společnost má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako jsou například přírodní katastrofy, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Například během záplav SSHR organizuje poskytování státních hmotných rezerv podle požadavků krizových štábů.

V nouzových zásobách udržuje zhruba milion tun ropy. Uskladněny jsou převážně v Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi ve Středočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám