Hlavní obsah

Nelze dělat experimenty na lidech, Nečas není pokusný králík, hřímá ODS

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté se ve středu postavili za svého bývalého předsedu Petra Nečase, který byl v úterý obviněn z podplácení. Obvinění jim připadá nesmyslné, nový šéf ODS dokonce použil přirovnání s experimenty na lidech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference ODS k případu vyšetřování Petra Nečase. V popředí šéf ODS Petr Fiala.

Článek

„Je stále jasnější, že tento případ se týká něčeho úplně jiného, tady už jde o demokratický politický systém a jeho pravidla,“ hřímal na tiskové konferenci Fiala. „Dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky, ať se nám to líbí, nebo ne. Dokonce to patří k úkolům politických stran,“ řekl.

Nový šéf ODS nesouhlasí s vysvětlením vrchního státního zastupitelství, podle kterého byl Nečas obviněn v rámci celospolečenského zájmu, aby se objasnilo, „zda se mají poslanci v procesu projednávání a schvalování zákonů, které ovlivňují život všech občanů, ve smyslu svého ústavního slibu řídit svým nejlepším vědomím a svědomím a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu, nebo zda a nakolik je přípustné, aby jejich rozhodování mohlo být ovlivňováno slibem nebo poskytnutím osobních výhod,“ stojí v oficiálním zdůvodnění.

Podle Fialy jde ale o „kriminalizaci politického jednání“. „Nelze přece obvinit bývalého premiéra a dělat experimenty na lidech,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová ukazuje malá pouta na protest proti stíhání Petra Nečase.

Doplnil jej bývalý ministr spravedlnosti z Nečasovy vlády Pavel Blažek, podle něhož byl Nečas pro žalobce „pokusným králíkem, jak se má vykonávat mandát poslance“.

Ištvan škůdcem demokracie

Podle něj je trestní stíhání nejen nestandardní, ale také nezákonné a slučují se v něm záležitosti, které spolu nesouvisejí. Dozoruje je zastupitelství, které k němu není místně příslušné, a dochází v jeho rámci k bulvarizaci. „Orgány si občas vymyslí nějakou věc, kterou náhodně zveřejní,“ řekl Blažek.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jenž má případ na starost, podle Blažka svým jednáním prokázal absolutní neznalost ústavního práva a základních problémů demokracie. „Ištvan se stal jednoznačným škůdcem demokracie,“ prohlásil.

Naopak se zastal Petra Nečase. Jejich názory byly prý v různých dobách odlišné, některá Nečasova rozhodnutí nemusela být politicky správná, ale vinit Petra Nečase z korupce považuje „za naprosto skandální“.

S obviněním nesouhlasí ani poslanec Marek Benda. To, že Ištvan obvinil Nečase až nyní, je podle něj dáno vyhláškou, kterou „potichu vydala“ exministryně spravedlnosti Marie Benešová a která řeší místní příslušnost zastupitelství. Benda proto ve čtvrtek vyzve její nástupkyni v úřadu Helenu Válkovou, aby vyhlášku zrušila. Pokud tak neučiní, obrátí se ODS v této věci na Ústavní soud.

Válkovou obvinění překvapilo

Válková ještě před tiskovou konferencí ODS uvedla, že ji obvinění Nečase překvapilo. „Samozřejmě jsem byla také překvapená – asi jako všichni – že to přišlo nyní, ale tím nechci říkat, že by to mělo být později nebo dříve,“ řekla ve středu novinářům.

Podotkla však, že to ještě neznamená, že bude Nečas i obžalován. „Neznamená to, že když Ištvan Nečase obvinil, že ještě podá obžalobu,“ uvedla. „Pořád ještě má možnost, pokud důkazy nebudou tak přesvědčivé, že trestní stíhání může být zastaveno.“

Neobává se, že by se posouvala hranice mezi politickým vyjednáváním a korupcí. „Pokud je někdo zkušený politik, tak tuhle jemnou hranici nepřekročí,“ prohlásila. „Je dobře, aby se politici trošku báli překračovat pomyslnou hranici mezi korupcí a politickým vyjednáváním. Jen ať zvažují každou větu, kterou pronesou,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám