Hlavní obsah

Ministr uvažuje o další výjimce pro kantory bez potřebného vzdělání

Právo, jim

Přestože tisíce nekvalifikovaných učitelů už dostaly ze zákona ultimátum – buď si doplnit vzdělání, anebo do konce roku skončit, ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce ještě prověřit, zda by požadavky nemohly způsobit v regionálním školství zmatky a problémy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Se školskými odbory se v úterý dohodl, že v příštích dvou týdnech vypracuje ministerstvo studii, která zmapuje počty nekvalifikovaných učitelů. Na základě šetření pak ministerstvo případně rozhodne o dalším ústupku vůči nekvalifikovaným učitelům.

V mateřských, základních a středních školách je celkem 127 196 pedagogů, z toho je podle ministerstva 13 386 nekvalifikovaných. Zákon, který nařizuje pedagogickým pracovníkům na různých stupních různé vzdělání, platí už od roku 2004, ale v účinnost vešel až nyní.

„Šetření provedeme, abychom měli přesné údaje, kolika lidí se to týká a zda se to týká více lidí v základním školství, ve středním, anebo spíše mistrů. Na základě toho bude celý problém řešit pracovní skupina, kde budou zástupci ministerstva školství, školských odborů a zaměstnavatelů,“ vysvětlil Chládek.

Jedním z řešení by podle ministra mohlo být určení přechodného období, aby se školy mohly vyrovnat s problémem nekvalifikovaných pedagogických pracovníků.

„Byl bych rád, kdyby z toho nevyplynulo, že učitel nemusí mít vysokoškolské vzdělání a že bychom nějakým způsobem ustupovali z požadavku na kvalifikaci pedagogů. Osobně se domnívám, že se to bude týkat pouze omezených lokalit a určitých škol,“ uvedl Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám