Hlavní obsah

Očkování dětí je povinné a rodiče to musí respektovat, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Nesouhlas některých rodičů s očkováním jejich dětí a obava z možných rizik nemění nic na tom, že děti musí být naočkované. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud (NSS), když se nepostavil na stranu rodičů z jižní Moravy odmítajících očkování v jejich sporu s ministerstvem zdravotnictví. Ve stejném případu už dříve NSS potvrdil, že za vyhýbání se povinné hexavakcíně mohou rodiče dostat několikatisícovou pokutu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

NSS nijak nepopíral skutečnost, že při očkování, stejně jako při jiných lékařských zákrocích, může dojít k nežádoucím jevům. Podle verdiktu je ale úkolem lékařů i pacientů ve vzájemné součinnosti takovým možným negativním důsledkům předcházet.

„Samo riziko však ještě nemůže být dostatečným důvodem pro neprovedení lékařského zákroku,“ upozornili soudci v čele s Dagmar Nygrínovou.

Rodiče v soudní při argumentovali tím, že jejich dítě je zdravé a že jeho přirozeně vytvářenou imunitu by mohlo očkování narušit.

Dostali pokutu čtyři tisíce

„Stěžovatelé jsou příznivci homeopatické léčby a nedůvěřují systému očkování v České republice, neboť lékaři neupozorňují rodiče na všechny možné následky očkování včetně anafylaktického šoku. Očkování může být nebezpečné a stěžovatelům nikdo nemůže zaručit, že jejich dítě neutrpí závažnou újmu,“ mínil advokát rodičů s tím, že za své jednání by neměli být sankcionováni, protože očkování odmítli z důvodu svého přesvědčení, že nejlépe ochrání zdraví svého potomka.

Oba rodiče dostali kvůli hexavakcíně pokutu 4000 korun. Nepomohl jim ani odkaz na starší nález Ústavního soudu, podle kterého by úřady a soudy měly v individuálních a odůvodněných případech upustit od pokutování i jiného nátlaku na rodiče-odpůrce očkování. Podle NSS však nesouhlas s plošným očkováním a obava z rizik není takovou výjimečnou okolností.

Výjimku z očkování mají jen děti s prokázanou alergií

„Na povinnosti podrobit se povinnému očkování nemůže nic změnit ani preference homeopatické léčby či nedůvěra stěžovatelů v systém očkování v České republice. Pokud namítají, že lékaři neupozorňují rodiče na všechny možné následky očkování, pak toto tvrzení je třeba označit za neurčité, neboť stěžovatelé neuvádějí, jaké poučení postrádali nad rámec toho, které jim bylo lékaři poskytnuto,“ dodali soudci.

Pro děti v Česku je povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Výjimku z povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám