Hlavní obsah

Mládek si došlápne na ČOI

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek večer uvedl do úřadu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Ten za hlavní cíl resortu označil snižování emisí CO2. Zároveň se chce zaměřit na posílení práv spotřebitelů. Česká obchodní inspekce podle něj v tomto směru selhává.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Důležitou součástí tohoto ministerstva je obchod, zejména pak ochrana spotřebitele,“ řekl Mládek a poznamenal, že je potřeba v tomto směru učinit víc, než učinili jeho předchůdci. Nestačí podle něj boj s tzv. šmejdy, ale ochrana má být komplexnější.

Na dotaz, jak toho chce dosáhnout, odpověděl: „Velmi jednoduše. Tím, že Česká obchodní inspekce začne lépe a intenzivněji vykonávat svoji práci,“ řekl. Pokud bude ČOI potřebovat změnu nějakého zákona, je ochoten jen navrhnout. V současné době ale podle něj ČOI v rámci ochrany spotřebitele dělá málo.

Jako prioritní cíl, který vyplývá zejména z politiky Evropské unie, označil snižování emisí CO2. Co se týče dostavby Temelína, trvá Mládek na její podpoře. Uvedl však, že stále není jasné, kdy a za jakých podmínek k ní dojde. „Na jedné straně si myslím, že převažuje vůle dostavovat, na straně druhé není příliš velká ochota pro nějaká garanční schémata,“ prohlásil.

Prolomení limitů bez bourání

V otázce prolomení těžebních limitů spatřuje dvě možná hlediska. Pokud při takovém prolomení nedojde k bourání obytných sídel, nevidí v tom problém. Pokud by k němu došlo, měli by o této možnosti hlasovat lidé v krajském referendu. Společně s ministrem financí Andrejem Babišem chce kvůli této problematice v dohledné době navštívit severní Čechy.

Premiér Bohuslav Sobotka označil Mládka za „člověka, který je pro pozici ministra průmyslu a obchodu velmi dobře odborně připravený“. Za priority resortu označil vypracování kvalitní energetické politiky a podporu růstu investic a zabezpečení dostatku pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám