Hlavní obsah

Primátor Olomouce Martin Novotný již stříhá metr, funkci opustí za pár týdnů

Právo, mhr
Olomouc

Primátor Olomouce Martin Novotný (ODS), který v předčasných sněmovních volbách získal mandát poslance, bude stát v čele města již jen několik týdnů. Funkci primátora složí na nejbližším zasedání zastupitelstva. Řekl to ve středu novinářům.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec, primátor Olomouce a místopředseda ODS Martin Novotný

Článek

Původně avizoval, že opustí své místo v čele radnice, až zastupitelstvo města schválí rozpočet na letošní rok. K tomu došlo již v polovině prosince, ale primátor poté uvedl, že se zatím rozhodl se složením funkce počkat do doby, než vznikne nová vláda.

„Na mém přístupu k věci se nic nezměnilo. Naprosto jsem však nepředpokládal, že do Vánoc potenciální koalice nebude schopna vládu sestavit,“ zdůraznil v prosinci Novotný. Nyní už podle něj nastal čas, aby splnil svůj slib, že odejde z čela města, bude-li zvolen poslancem.

Funkci se chystá složit na nadcházejícím jednání zastupitelstva, které zasedne někdy koncem února nebo počátkem března. Odmítl přitom sdělit jméno svého případného nástupce. „Jméno se dozvíte určitě ještě před jednáním zastupitelstva,“ sdělil ve středu novinářům na tiskové konferenci.

Nástupce ještě není vybrán

Olomoucká organizace ODS ještě o kandidátovi na primátora nerozhodla. Jisté je jen to, že Novotného ve funkci nahradí některý z jeho stranických kolegů, protože podle koaliční smlouvy, kterou uzavřely v Olomouci vládnoucí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, patří tento post občanským demokratům.

„Nepředpokládám, že by kvůli obsazení postu primátora vznikl nějaký problém,“ uvedl již dříve Novotný. Ve funkci jej zřejmě nahradí některý z jeho dvou náměstků za ODS, Martin Major nebo Jan Holpuch. Nejvíce se v této souvislosti hovoří o Majorovi, který má na starosti investice a majetkoprávní odbor.

Novotný se v předčasných volbách dostal do Sněmovny jako jediný z kandidátky ODS v Olomouckém kraji. V lednu byl navíc na kongresu občanských demokratů v Olomouci zvolen místopředsedou ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám