Hlavní obsah

Šlajs byl i přes protesty kvůli své komunistické minulosti zvolen plzeňským hejtmanem

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se po rezignaci Milana Chovance stal Václav Šlajs (ČSSD), v pondělí byl zvolen hlasy koaličních zastupitelů ČSSD a KSČM. Nic na tom nezměnil odpor opoziční ODS, ani protesty těch, kteří přišli přímo na jednání zastupitelstva připomenout Šlajsovo působení v Československé lidové armádě i v KSČ. Petici proti jeho zvolení podepsalo na 2700 lidí.

Protest proti novému plzeňskému hejtmanoviVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Šlajs dostal 26 z 45 možných hlasů, proti byla ODS, zastupitelé za TOP 09 se zdrželi nebo nehlasovali. Hlasování bylo navzdory protestům opozice veřejné.

Zhruba třicet protestujících dorazilo přímo do sněmovního sálu s transparenty s nápisy „Nechceme politruka hejtmanem!“, „Jak se z bolševika stane demokrat, a ještě k tomu sociální?“ či „Kdo někdy potlačoval svobodu projevu, ten za ni dýchat nebude“.

Petr Vaněk, jeden z autorů petice, zastupitelům za ČSSD vzkázal: „Je na vás, jestli se vzdáte boje o prodemokratické levicové voliče, nebo zda budete usilovat již jen o ty bolševické.“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nový a starý hejtman Plzeňského kraje - Václav Šlajs (vlevo) a Milan Chovanec.

Jednašedesátiletý Šlajs vystudoval Vysokou politickou školu ÚV KSČ, před rokem 1989 byl dvacet let důstojníkem Československé lidové armády, zastával funkci předsedy útvarové organizace KSČ a staršího instruktora v politickém oddělení divizního velitelství. Z KSČ vystoupil hned po sametové revoluci a nálepku politruka odmítá.

„Nikdy jsem nebyl náčelníkem politického oddělení divize, nikdy jsem nebyl zástupcem velitele pro věci politické jakéhokoli stupně, nikdy jsem nebyl propagandistou na žádném stupni a nevyučoval jsem marxismus-leninismus,“ prohlásil už dříve Šlajs.

Mrazení v ODS

Podle opozičního zastupitele Jiřího Pospíšila (ODS) byl Šlajs aktivním spolupracovníkem komunistického totalitního režimu. „Neměl by proto zastávat vysokou funkci v demokratickém státě,“ uvedl Pospíšil.

Jeho kolega Vladislav Vilímec (ODS) měl ze Šlajsova zvolení mrazivý pocit. „Mrzí mě, že si ČSSD neuvědomuje, že Šlajsova kandidatura není společensky přijatelná,“ doplnil Vilímec.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Proti volbě Václava Šlajse plzeňským hejtmanem protestovali na jednání krajského zastupitelstva desítky lidí.

Plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) připomněl: „Byl jste důstojníkem komunistické armády, která byla nositelem komunistických idejí.“

V dopravním podniku ODS nevadil

Martin Zrzavecký (ČSSD) naproti tomu poznamenal, že Václav Šlajs je už tři roky v čele významné městské společnosti Plzeňských městských dopravních podniků.

„A to i díky hlasům ODS,“ doplnil Zrzavecký.

Náhrada za Chovance

Šlajs nahradí Milana Chovance, který v neděli 26. ledna rezignoval, aby mohl zůstat poslancem a převzít post ministra vnitra v Sobotkově vládě. Kodex platný na plzeňském hejtmanství souběh dvou funkcí zakazuje. Šlajs, který měl doposud funkci prvního náměstka hejtmana, je jediným kandidátem na uvolněné křeslo.

Chovanec si za svým nástupcem stojí. „Nemám důvod mu nevěřit. Já ho znám snad sedmnáct let a mohu ho posuzovat podle jeho práce, jak se choval k lidem, ke mně. Nemám pochybnosti o tom, že to je člověk schopný funkci hejtmana zvládat,“ řekl Chovanec v rozhovoru pro Právo.

Anketa

Vadí vám, že se hejtmanem stal bývalý důstojník a politický funkcionář komunistické armády?
Ano
57,4 %
Ne
42,6 %
Celkem hlasovalo 6012 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám