Hlavní obsah

Výhrůžku teroristickým útokem na olympiádě v Soči dostali i Češi

– Praha • Aktualizováno

Český olympijský výbor (ČOV) ve čtvrtek večer obdržel elektronickou poštou teroristickou hrozbu před únorovou zimní olympiádou v Soči. Potvrdil to mluvčí Alexandr Kliment s tím, že vedení ČOV předalo záležitost policii.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Bezpečnostní opatření v Soči budou důkladná, ubezpečují pořadatelé.

Článek

Již dříve stejnou hrozbu dostaly olympijské výbory Maďarska, Slovinska, Itálie, Německa, Slovenska a USA. Varování je podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nereálné, k jeho ignorování vyzvali také ruští organizátoři her.

"Věc jsme předali české policii a Mezinárodnímu olympijskému výboru. Podle MOV by však tento e-mail neměl představovat bezpečnostní riziko," uvedl generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Tento e-mail by neměl představovat bezpečnostní riziko
Petr Graclík, generální sekretář ČOV

"Bezpečnostní opatření v Soči budou důkladná. Z komunikace s pořadateli víme, že nepodceňují nejmenší detail. Jsme přesvědčeni, že zajistí bezpečnost všech," doplnil Graclík.

Zástupci ČOV jsou v denním kontaktu s příslušnými místními úřady a ruskými organizátory. Budou se také účastnit pravidelných porad na úrovni policejních prezidií jednotlivých zemí.

Dodržování pokynů pořadatelů

ČOV a Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučují návštěvníkům her dodržet nezbytná opatření během pobytu v Rusku. "Nabádáme fanoušky, ať dodržují pokyny pořadatelů a na místě u sebe nosí neustále cestovní pas, pořídí si jeho kopii, uloží si čísla na linku konzulátu v Soči a naše velvyslanectví v Moskvě," uvedl Graclík.

„E-mail s údajnou hrozbou, který nám zaslal Český olympijský výbor, rozhodně nepodceňujeme a zabýváme se jím. V rámci našich kompetencí informace prověřujeme, spolupracujeme jak s Českým, tak s Mezinárodním olympijským výborem a samozřejmě i s kolegy ze zahraničí. Jak toto prověřování a komunikace ale probíhá, nebudeme v tuto chvíli samozřejmě specifikovat,” sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

O teroristické pohrůžce jako první informoval Maďarský olympijský výbor. Posléze se přidaly další země s tím, že výhrůžky v angličtině a ruštině jsou vágní a podle vyjádření MOV provokativní a nepředstavují vážnou hrozbu. Podle některých zdrojů jde o oběžníkový e-mail.

Už měsíc před olympiádou, která začne 7. února, zavedlo Rusko po sebevražedných atentátech ve Volgogradu přísná bezpečnostní opatření. Soči leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám