Hlavní obsah

Mexiko a Korea. Zákonodárci už hledají, kam by vyjeli

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mexiko nebo třeba Korejská republika. To jsou země, které se vedle rostoucího počtu turistů dostaly do hledáčku také českých poslanců. V rámci parlamentní diplomacie zde chtějí poslanci navazovat kontakty a vyměnit si zkušenosti. Alespoň tak obvykle zní zdůvodnění zahraničních cest zákonodárců, které si začaly pro letošní rok plánovat sněmovní výbory.

Foto: Profimedia.cz

Získávat zkušenosti z Mexika chce rozpočtový výbor Sněmovny. Na snímku Acapulco.

Článek

„Můžeme zde získat řadu zkušeností například z práce jejich rozpočtového výboru,“ řekl o mexické cestě Právu předseda výboru Václav Votava (ČSSD). Podle něj by se poslanci chtěli zaměřit také na tamní vztah vlády a parlamentu.

Rozpočtový výbor nebyl deset let nikde za velkou louží, takže by také jednou mohl vycestovat
předseda rozpočtového výboru Václav Votava

Podle Votavy se cesta do Mexika plánovala už v minulém volebním období, ale nakonec k ní nedošlo. Tehdy měla skupina pěti poslanců navštívit spolu s Mexikem také Panamu.

Vedle toho si rozpočtový výbor na letošek naplánoval také cestu do Francie a na Slovensko.

Mexická cesta pro čtyři až pět lidí na šest dní má přijít rozpočet na 650 tisíc korun.

„Rozpočtový výbor nebyl deset let nikde za velkou louží, takže by také jednou mohl vycestovat. Myslím, že to není nijak přehnaný požadavek,“ uvedl Votava.

Jenže plán už teď budí u některých politiků pochybnosti. A to vzhledem k váze Mexika v zahraniční politice Česka.

Třeba ty, že Mexičanky jsou pěkný holky
Miroslav Kalousek

„Nemyslím, že Mexiko patří mezi naše priority, nevím, co by mohl rozpočtový výbor touto cestou získat,“ zhodnotil na dotaz Práva záměr poslanců budoucí šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj se Mexiko potýká s mnoha problémy, takže nerozumí úmyslu poslanců do oblasti vycestovat.

„Mají pěkný holky“

Ledaže by se poslanci chtěli zajímat o korupci, kterou je Mexiko podle různých průvodců známé. Upozorňuje na ni třeba i vládní agentura CzechTrade ve svém desateru pro obchodování s Mexikem.

Také někteří členové rozpočtového výboru tvrdí, že nevidí valný význam v plánované cestě. „Určitě mají smysl cesty po zemích EU nebo tam, kde se jedná o přidružení, ale v cestách na jiné kontinenty velký smysl nevidím,“ řekl Právu člen výboru a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na otázku, jaké zkušenosti by mohli poslanci cestou získat, v nadsázce uvedl: „Třeba ty, že Mexičanky jsou pěkný holky.“

Výbor pro obranu chce do Koreje

Podobné výhrady budí také chystaný výjezd skupiny poslanců výboru pro obranu do Korejské republiky.

„Když zde byla před čtrnácti dny korejská delegace, zjistili jsme, že navazují přes ministerstvo obrany spolupráci a chtěli by v ní pokračovat,“ řekl Právu šéf výboru David Kádner (Úsvit), který cestu navrhl. Podle něj jde o to, zjistit, jaké investice by Česko mohlo mít, protože zatím tomu je naopak, Korea investuje u nás.

Záměry zahraničních cest pro letošní rok by v příštích týdnech měl posvětit sněmovní organizační výbor, který má poslední slovo v tom, zda naplánovaná cesta zůstane jen zbožným přáním výborů, anebo k ní dostanou poslanci souhlas. A s tím také potřebné finance.

Sněmovna poslancům hradí při cestě dopravu, ubytování, pojištění, tlumočení a diety, které jsou pro zákonodárce 2,5krát vyšší než u ostatních zaměstnanců.

Podle místopředsedy komory Vojtěcha Filipa (KSČM), který má zahraniční cesty na starost, musí Sněmovna letos vyjít s 29 milióny korun na svou parlamentní diplomacii. Do toho se řadí cesty výborů i výjezdy stálých delegací a vedení komory.

„Plánuji schůzky s předsedy výborů, při kterých by měli zdůvodnit smysl každé cesty,“ řekl Právu Filip s tím, že každý z výborů podle pravidel může letos navštívit dvě země. Pak bude na organizačním výboru, jaké cesty schválí a jaké vyřadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám