Hlavní obsah

Poslední sociální demokraté podepsali koaliční smlouvu

Právo, Novinky, rsk, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všichni poslanci ČSSD v úterý už podepsali koaliční smlouvu včetně té její části, která v sobě zahrnuje rozdělení resortů. Někteří poslanci se proti tomu odpoledne bouřili, nakonec ale našli společnou řeč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Koaliční smlouvu původně nechtěli podepsat Vítězslav Jandák, Jiří Zimola a Jiří Koskuba.

„Chtěli jsme jenom vědět, proč máme dokument podepsat, bylo nám řečeno, že si to přeje náš koaliční partner, tedy ANO. Všichni jsme to podepsali, nebudeme bourat koalici,“ řekl Právu později Jandák.

Podle jednoho z poslanců soc. dem. zákonodárci, kteří koaliční smlouvu nechtěli podepsat, neprotestovali proti Sobotkovi, nýbrž proti šéfovi ANO Andreji Babišovi.

"Podpisy nechtěl ani Sobotka, ani prezident Zeman, ale Babiš. A na jednání klubu zaznělo, že takové vměšování do chodu strany si prostě nechtějí nechat líbit," řekl Právu nejmenovaný poslanec.

Podepsali všichni

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka nešlo o žádné zásadní zdráhání ze strany sociálnědemokratických poslanců. „My jsme si řekli, že dnešní den je dnem, kdy by všichni poslanci za sociální demokracii měli připojit svůj podpis pod koaliční smlouvu, a tak se stalo. Že jsme si při tom vyměnili názory na některé okolnosti při tvorbě koaliční smlouvy a komunikaci, to je naprosto v pořádku," řekl Právu.

"Důležité je, že pod koaliční smlouvou je podepsáno všech padesát poslanců za soc. dem. a současně při hlasování o důvěře vládě všichni vysloví důvěru vládě Bohuslava Sobotky,“ dodal.

Babiš má podle svých slov za samozřejmé, že všichni koaliční poslanci podepíší koaliční smlouvu. „Tak jsme se na začátku domluvili, sociální demokracie s tím neměla problém,“ řekl Právu. „Já jim nezasahuji do ničeho, chtěl jsem to i po našich poslancích. Buď si za tím stojí, nebo nestojí,“ dodal.

Poslancům prý důvěřuje. „My jim věříme, a pokud to nepodepíšou, tak to nepodepíšou. To je jejich vnitřní problém,“ řekl s tím, že pro hnutí ANO to neznamená žádnou zásadní potíž.

Za lidovce nepodepsal Kaňkovský

Zatím není jisté, zda již smlouvu podepsal lidovecký poslanec Vít Kaňkovský, který rovněž ještě odpoledne odmítal svůj podpis z neznámých důvodů připojit.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka ale na tiskové konferenci uvedl, že věří, že Kaňkovský ještě během dne změní stanovisko. „Na klubu bylo více poslanců, kteří měli určité výhrady. Dohodli jsme se, že některé z nich budou uplatněny v rámci tvorby programového prohlášení vlády. Takže předpokládám, že i s Vítem Kaňkovským nakonec najdeme shodu a že ten podpis tam nakonec připojí,“ řekl na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám