Hlavní obsah

Největším slídilem bylo loni ministerstvo zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největšími úředními slídily se staly pro loňský rok české ministerstvo zdravotnictví za sběr krevních vzorků novorozenců a americká zpravodajská služba NSA za informace o elektronických komunikacích. Ceny Big Brother Awards za údajné narušování soukromí ve čtvrtek vyhlásila porota neziskové organizace Iuridicum Remedium. Informoval o tom mluvčí akce Jan Vobořil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky 9. ročníku soutěže vyhlásila neziskovka podle Vobořila ve čtvrtek večer v pražském kinu Bio Oko. Podle poroty jsou ve čtyřech českých nemocnicích uchovávány "bez dostatečného důvodu více než tři milióny krevních vzorků získaných při tzv. novorozeneckém screeningu." Nejstarší vzorky jsou údajně z poloviny 80. let a je prý možné je zneužít ke zkoumání DNA.

Mezinárodním slídilem se stala americká zpravodajská služba NSA. Důvodem je údajný sběr informací o elektronických komunikacích. Případ vyšel podle poroty najevo v souvislosti s kauzou bývalého zaměstnance služby Edwarda Snowdena.

"Porota zároveň poukázala na srovnatelné metody dalších zpravodajských služeb. S touto aférou souvisí i vítězství britského premiéra Davida Camerona v kategorii Výrok Velkého bratra za výroky, kterými hrozil médiím zásahem v případě, že neukončí zveřejňování poznatků získaných ze Snowdenových materiálů," dodal Vobořil.

Anticena kvůli Nagyové

Anticenu dostalo také české Vojenské zpravodajství kvůli kauze někdejší šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Žena se za politika později vdala. Žalobci v případu viní zpravodajce ze sledování lidí, které údajně nařídila Nagyová.

"Účast vrcholných představitelů na zřejmě nezákonném sledování manželky premiéra vede ke zpochybnění vnitřních kontrolních mechanismů zpravodajských služeb s logickým vyústěním v narušení důvěry, která je pro tyto služby klíčová," uvedl Vobořil.

Jako nebezpečnou novou technologii porota označila bezkontaktní platební karty. Chybí jim prý zabezpečení, kvůli čemuž lze zjistit údaje o držiteli karty.

V desetičlenné porotě sedí podle Vobořila odborníci na nové technologie, právníci a obránci lidských práv. Nominace zasílá veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám