Hlavní obsah

V IKEM za třicet let provedli 938 transplantací srdce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli za třicet let už 938 transplantací srdce. Sedmnáct pacientů byly děti. Nejmladšímu bylo pět let a nejstarší transplantovaný byl 74letý. Novinářům to řekl ve čtvrtek profesor Jan Pirk, přednosta kardiocentra IKEM.

Foto: Václav Pergl, Právo

Zleva profesor Pavel Firt, Rudolf Sekava, Petra Schánilcová s dcerou Lucií a profesor Jan Pirk

Článek

„První transplantace se uskutečnila 31. ledna 1984. Nové srdíčko dostal Josef Divin a žil s ním ještě třináct let,“ řekl Právu Pirk.

Na tuto událost vzpomíná i profesor Pavel Firt, který první srdce transplantoval: „Dárce přivezli 30. ledna večer. Začali jsme kolem desáté, skončili před druhou po půlnoci. Všechno šlo tak hladce, že jsme se tomu divili. Cítil jsem radost a uspokojení.“

A právě už třicet let ve své hrudi nosí transplantované srdce i 77letý Rudolf Sekava z Jihlavy, který byl v pořadí třetím transplantovaným pacientem v IKEM. Lékaři mu tehdy diagnostikovali těžkou kardiomyopatii – tedy nemoc, která jinak než transplantací nejde řešit ani dnes.

Transplantace proběhla 23. října 1984 a Sekava by bez tohoto zákroku do Vánoc nepřežil. „Bál jsem se, ale co jiného mi zbývalo. Lékaři mi dávali jen pár měsíců života, a tak jsem si řekl: buď to vyjde, nebo ne. A jsem tu dodnes,“ líčí bývalý středoškolský profesor Rudolf Sekava. „Když jsem se po transplantaci probudil, sestřička mi vyřizovala pozdrav od manželky a syna. A tak jsem si řekl – neumřel jsem, mám novou šanci. S manželkou už jsme spolu padesát let,“ říká pan Sekava.

Po transplantaci porodila dítě

„Svou dávku štěstí už jsem si vybrala a jsem za ni vděčná,“ řekla Právu Petra Schánilcová, které lékaři dali nové srdce před necelými třemi roky, v létě 2011. Byla první ženou v ČR s transplantovaným srdcem, která porodila dítě. „Nové srdíčko a Lucinka, to je moje štěstí.“ Problémy se srdcem měla od dvanácti let, v jejích 25 letech se stav zhoršil a nevyšla do schodů. „Ve 27 letech mi lékaři transplantovali nové srdíčko… Lucka, které je dnes 2,5 roku, sice zlobí, ale je zdravá a já mám z ní obrovskou radost,“ řekla Právu Petra Schánilcová.

Zákrok stojí 1,7 miliónu korun

Transplantace srdce, jak uvedl ředitel IKEM Aleš Herman, sám kardiolog, stojí 1,7 miliónu korun. V současné době na srdce čeká 114 pacientů a průměrná čekací doba je jeden rok. „Pacientům při čekání na vhodný orgán pomáhá i srdce umělé, které v IKEM implantujeme již od roku 2003. Jen loni čas k transplantaci pomohlo překonat 27 pacientům,“ říká Herman.

Profesor Pirk ještě udává, že jeden rok po transplantaci srdce přežívá více než 90 procent příjemců, pět let 75 procent a deset let 60 procent transplantovaných. „Návrat k práci i k zálibám včetně sportu je samozřejmostí,“ uvedl Pirk. Podle něho v ČR je nedostatek dárců – i proto jsou tak dlouhé čekací doby na transplantace.

Reklama

Výběr článků

Načítám