Hlavní obsah

Čáslavská na Hrad na olympijskou nominaci nepůjde. Kvůli Zemanovi

Legendární gymnastka Věra Čáslavská, která je čestnou předsedkyní Českého olympijského výboru (ČOV), se kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi nezúčastní oznámení české nominace na olympijské hry v Soči. To se uskuteční ve čtvrtek na Pražském hradě za přítomnosti hlavy státu. Vůči Zemanovi se Čáslavská vymezila v dopise zaslaném předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi, z něhož citoval server Lidovky.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Čáslavská

Článek

Čáslavská na Hradě po listopadové revoluci působila jako poradkyně tehdejšího prezidenta Václava Havla. Z té doby má podle vlastních slov vzpomínky na "atmosféru plnou pozitivních myšlenek a činů", které si od současné hlavy státu nechce nechat vzít.

"Má svobodomyslná povaha mi nedovolí, abych navštívila současný Hrad, z jehož prostor je vysílána jen negativní energie," uvedla.

Jednasedmdesátiletá majitelka jedenácti olympijských medailí proti Zemanovi vystupovala aktivně už ve volební kampani, v níž podporovala jeho konkurenta ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Nyní se přidala k těm, kteří kvůli Zemanovi odmítli pozvání na slavnostní ceremoniál.

Na předání státních vyznamenání 28. října loňského roku nedorazila mimo jiné většina rektorů, protože hlava státu nepozvala dva jejich kolegy.

Reklama

Výběr článků

Načítám