Hlavní obsah

Zeman by rád viděl Rusnokovy ministry jako náměstky v nové vládě

– Praha
Právo, dan

Prezident Miloš Zeman by přivítal, kdyby někteří současní ministři zůstali na ministerstvech jako náměstci. Podle něj se všichni ministři Rusnokova kabinetu až na dvě výjimky osvědčili.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Jiří Rusnok

Článek

Jmenovitě zmínil ministry zemědělství Miroslava Tomana, obrany Vlastimila Picka, zahraničí Jana Kohouta a průmyslu Jiřího Ciencialu. „Velká většina ministrů Rusnokovy vlády rozuměla svému oboru a dlouhá léta v něm pracovala,“ uvedl prezident.

Na dotaz, zda by chtěl, aby se stali náměstky, řekl: „Představa, že tam vyšlou své náměstky jiné politické strany, mně připadá poněkud děsivá, protože to zase budou politici. Takže ano, obecná odpověď na vaši otázku: Ti, kdo se předtím ve vládě osvědčili, a neříkám, že to byli všichni, by byli užitečnými adepty.“

Podle Zemana je potíž s tím, že zatím neplatí služební zákon a tím pádem na ministerstvech nejsou státní tajemníci. „Pak hrozí nebezpečí amatérského vedení resortů, které může vést k výrazným národohospodářským ztrátám, a to zejména tehdy, když při neexistenci služebního zákona mohou být i náměstci ministra, případně ředitelé odborů těmi, komu já říkám trafikanti,“ uvedl Zeman.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka se k nápadu, aby se současní šéfové resortů stali náměstky, postavil vyhýbavě. „Je to rozhodnutí ministrů a koaličních stran,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám