Hlavní obsah

Nemocnice o peníze nepřijdou, slibuje budoucí ministr zdravotnictví

– Praha
Novinky, Václav Lang

Svatopluk Němeček (ČSSD), dlouholetý ředitel Fakultní nemocnice Ostrava, je kandidátem na nového ministra zdravotnictví. V rozhovoru pro Novinky prohlásil, že se chce v případě jmenování v první řadě obklopit týmem kvalitních spolupracovníků. Nemocnicím vzkázal, že se nemusejí bát, že by kvůli zrušení zdravotnických poplatků přišly o peníze.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kandidát na ministra zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Objevila se informace, že měl prezident Miloš Zeman problém se všemi navrženými ministry kromě vás. Co na to říkáte?

Četl jsem tyto spekulace, ale neumím rozlišit, co je realita a co jsou spekulace. Věřím, bez ohledu na to, s kým pan prezident eventuálně má nebo nemá problém, že co nejrychleji vládu jmenuje.

Jste kandidátem na ministra zdravotnictví. Začal jste se již seznamovat s resortem?

Seznamuji se tak nějak průběžně. Jsem devátým rokem ředitelem FN Ostrava, jsme organizace přímo řízená ministerstvem, takže jsem s ministerstvem průběžně v kontaktu. Často do Prahy jezdím a jednám s lidmi z ministerstva. Myslím si, že nějakou základní povědomost jak o chodu ministerstva, tak o některých konkrétních lidech mám. Pokud pan prezident vládu jmenuje, budu se seznamovat i s oblastmi, s nimiž jsem neměl možnost jako ředitel FN být v kontaktu.

Znamená to tedy, že víte, co by se mohlo v resortu změnit?

Vím o věcech, které by se měly změnit. Ale určitě tyto plány projdou velkou revizí v okamžiku, kdy se člověk dostane k detailnějším informacím. Teď je to opravdu pohled poměrně zdálky, byť situaci na ministerstvu znám.

Můžete alespoň nastínit, na co byste se chtěl zaměřit?

Jednou z nejdůležitějších věcí je být obklopený spolehlivými profesionály. Na prvním místě, řekněme v prvních dvou třech měsících, je nejdůležitější vytvořit si na ministerstvu kvalitní manažerský tým.

Řeknete konkrétní jména?

Neřeknu vám konkrétní jména, protože jsem s nimi oficiálně nemluvil.

Jak se bude kompenzovat výpadek ze zdravotnických poplatků, které se zrušily?

Pro nemocnice je to výpadek  zhruba dvě miliardy korun a mohl by jimi otřást. Existuje ale shoda, že  se tento výpadek bude kompenzovat. Představa je taková, že stát uvolní ze svých rezerv dvě miliardy, které by se přesunuly do systému všeobecného zdravotního pojištění, a na základě nějaké drobné změny úhradové vyhlášky by pojišťovny ve stejné výši, o jaké nemocnice přišly v rámci hospitalizačních poplatků, jim tyto částky kompenzovaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát

Za ministra Hegra a částečně i Holcáta panovaly poměrně napjaté vztahy mezi ministerstvem zdravotnictví a odbory. Jak budete jednat s nimi?

Odbory beru jako jednoho z klíčových partnerů zdravotnictví. Chtěl bych se s nimi trvale scházet, konzultovat věci, informovat je a brát si od nich zpětnou vazbu. Byl bych rád, kdyby mělo ministerstvo s odbory velmi partnerské a korektní vztahy.

Jste stále ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava. Pokud se stanete ministrem, opustíte tento post?

Toto místo po dobu výkonu ministerské funkce určitě opustím a zastoupí mě tady někdo z kolegů náměstků.

Předpokládáte, že prezident nebude mít výhrady k vašemu jmenování?

Jsem člověk spjatý se zdravotnictvím. Politika u mě představuje menší procento toho, co vnímám jako svou povinnost. Je za mnou devět let práce ve FN Ostrava, kde jsme něco dokázali. Doufám, že to pro pana prezidenta bude dostatečný důkaz, že  systém znám a jsem připraven odvést nějakou práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám