Hlavní obsah

Ministr obrany vyznamenal vlčáka Athose

• Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

V Afghánistánu hledal nastražené miny, nakonec se mu málem stala osudnou povstalecká raketa. Řeč není o pyrotechnikovi, ale o psu Athosovi, který byl speciálně vycvičen, aby vyhledal výbušniny a střelné zbraně. Mnohočetná zranění střepinami přežil čtyřletý německý ovčák jen díky vojenským lékařům.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Rostislav Bartončík s Athosem

Článek

V úterý ho ministr obrany v demisi Vlastimil Picek ocenil na kynologické základně Grabštejn na Liberecku jako válečného veterána a daroval mu obojek a obrovskou buvolí kost.

Raketa dopadla na základnu v afghánském Lógaru v září 2012, v době, kdy byla většina vojáků na obědě. „V Afghánistánu máte psa neustále u sebe, ale pokud jdete na stravu, pes musí zůstat v kotci,“ řekl Athosův psovod Rostislav Bartončík, který řekl Právu, že se svým čtyřnohým přítelem se již nechce rozloučit a počítá s tím, že až půjde do výslužby, vezme si ho na dožití domů.

Povstalci vystřelili na základnu dvě rakety, jedna dopadla mimo obydlenou zónu a druhá vlétla do psince. „Raketa přímo zasáhla kotec a pouze díky americkým lékařům, kteří mu zastavili silné tepenné krvácení, přežil,“ poznamenal Bartončík. Raketa kotec s boudou úplně rozmetala. „Našli jsme ho podle stop krve v kafárně, kde jsme měli bunkr a schovávali jsme se tam během poplachů,“ dodal. Psa ihned naložili a odvezli na ošetřovnu.

Američané Athose ihned odvezli do nemocnice na obrovské americké základně v afghánském Bagramu, kde pes podstoupil velkou operaci. Poté byl spolu s dalšími zraněnými vojáky transportován na americkou základnu v německém Ramsteinu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Athos se svým psovodem Rostislavem Bartončíkem a ministrem obrany Vlastimilem Pickem.

„Měl silné krvácení v oblasti zad, chybí mu tam asi 15 centimetrů kosti. Měl také porušenou močovou trubici a v sobě úlomky střepin,“ podotkl psovod. Všechny střepiny ve stehně mu lékaři vyoperovali, až na jednu, aby mu neporušili šlachy a vazy.

Americký válečný veterán

Podle Bartončíka si Američané psů velice váží a Athosovi se dostalo ošetření jako hrdinovi. Získal i deku pošitou americkými vlajkami, kterou dostávají všichni zranění američtí vojáci, a také titul válečného veterána. „Američané mají své psy jako kamarády, já ho beru také za svého kamaráda. Já mu věřím, stejně jako on věří mně. Oni si jich váží, protože zachránili strašně moc amerických životů,“ uvedl.

Athos se po roce a půl zotavil a začal znovu trénovat. „Pokud nezačne kulhat či nebude mít nějaké zdravotní problémy, bude se moci vrátit do služby,“ poznamenal Bartončík.

Ministr Picek připomněl, že vojenští psi mají nezastupitelnou roli při vyhledávání zbraní, min a drog. Skvělý jsou také jako hlídači a pomocníci při hledání osob. „Je to nadstandardní pomocník vojáka, kterého v některých případech nemohou nahradit ani nejmodernější technologie,“ uvedl ministr.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Rostislav Bartončík s Athosem

Podle velitele grabštejnské základny Marka Purmenského byli např. požádáni o pomoc při pražské návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. „Nebyli jsme přímo u prezidenta Obamy, na to mají Američané svoje psy, ale prohledávali jsme širší okolí míst, kde prezident byl. Například podzemní parkoviště,“ řekl Právu Purmenský. V grabštejnské základně chovají přes osmdesát psů – hlavně německé a belgické ovčáky. Z toho je asi 15 psů již ve výslužbě na dožití.

Vyznamenání pro psy
Athos není jediný pes, který dostal v Česku vyznamenání. Například loni obdržela od prezidenta Miloše Zemana fenka Brenda žvýkací kost za to, že zachránila život invalidní ženě, která sklouzla i s vozíkem do vody. Brenda doběhla do nejbližší hospody, kde úporným štěkáním dokázala přivolat pomoc a svou paní zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám