Hlavní obsah

IKEM loni transplantoval padesát srdcí

Právo, Václav Pergl

Česko zaznamelo druhý nejvyšší počet transplantací srdce v historii. V loňském roce Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) uskutečnilo padesát operací.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Jan Pirk (vlevo) při transplantaci srdce.

Článek

Nejúspěšnější byl rok 1997, kdy bylo transplantováno 65 srdcí. Poslední loňskou transplantaci srdce provedli chirurgové v IKEM v noci na 30. prosince. Právu to sdělila ve čtvrtek mluvčí centra Veronika Velcová. Padesáté loňské srdce dostala 59letá pacientka.

„Šlo o velmi složitý výkon, který ale v IKEM patří k dobře zvládnutým technikám. V dnešní době se o něm dá hovořit jako o standardním zákroku. Stejně jako u většiny nemocných s touto diagnózou tak i u této pacientky byla transplantace srdce jedinou léčebnou možností,“ řekl ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman.

Operace vrátí pacienty do běžného života

Transplantace srdce významným způsobem zlepšuje stav nemocného. To lze pozorovat již v prvních dnech po operaci. Rekonvalescence postupuje velmi rychle a pacienti se tak záhy vracejí k normálnímu životu.

I když jde o složitý zákrok, patří ke standardní léčbě srdečního selhání – tedy onemocnění, které zásadním způsobem ohrožuje stav a zdraví pacienta a nelze ho řešit léky ani jinými dostupnými metodami.

„Terminální neboli velmi pokročilá fáze srdečního selhání je obvykle charakterizována výrazným omezením kvality života nemocného. Pacienti nemohou pracovat, jakýkoli pohyb je pro ně téměř nemyslitelný. Často bývají v posledních týdnech čekání na nové srdíčko upoutaní na lůžko,“ vysvětlil přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk.

Deset let přežívá 86 procent pacientů

Jeden rok po transplantaci srdce přežívá více než 90 procent příjemců, 86 procent přežívá více než deset let od transplantace. „Od roku 1984, kdy úspěšný program transplantací srdce v IKEM odstartoval, jsme jich provedli už 935. Někteří z prvních pacientů, kterým jsme srdce vyměnili v prvním roce programu, stále žijí a těší se dobrému zdraví. Některé z našich mladších pacientek mohly díky transplantaci srdce dokonce založit rodinu, návrat k práci a zálibám je samozřejmostí,“ doplnil prof. Pirk.

Program transplantací srdce funguje také díky dlouhodobě výborné spolupráci s dárcovskými nemocnicemi, bez kterých by počet zachráněných životů nebyl ani zdaleka tak vysoký.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

První úspěšnou transplantaci srdce v bývalém Československu, i ve východní Evropě, provedl v lednu 1984 právě IKEM. Kromě IKEM nyní v Česku provádí tuto náročnou operaci od roku 1992 kardiochirurgie v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám