Hlavní obsah

Poplatky v nemocnicích na Silvestra končí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospitalizační poplatky v nemocnicích se od 1. ledna příštího roku platit nebudou. Ale ušetří i ti, kteří budou hospitalizováni už 31. prosince, tedy na Silvestra.

Článek

„Přijali jsme opatření, že 31. prosince 2013 již hospitalizovaní pacienti platit nebudou. Je tomu tak proto, že první a poslední hospitalizační den se bere z hlediska poplatků jako jeden den, a protože od Nového roku pacienti už nebudou platit nic, znamená to, že už nezaplatí poplatek, ani pokud by byli přijati 31. prosince letošního roku,“ řekl Právu Miloslav Ludvík, ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol.

Dodal, že pokud budou hospitalizační poplatky v příštím roce zrušeny úplně, FN Motol přijde o 20 miliónů korun, které na nich ročně vybere.

Slova Miloslava Ludvíka potvrdil i ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. „Kromě hospitalizačního poplatku, který se nebude platit už od 31. prosince, se jinak budou zatím platit všechny ostatní poplatky, tedy 30 korun za návštěvu lékaře, 90 za pohotovost a 30 za recept,“ uvedl Holcát.

Odcházející ministr se po skončení svého angažmá ve vládě vrátí na své pracoviště do Fakultní nemocnice Motol, kde byl náměstkem ředitele pro léčebnou péči. Z této funkce pak přešel do vlády.

Co se změní ve zdravotnictví
Pacienti nebudou od ledna 2014 alespoň nějaký čas platit poplatky v nemocnicích. Dosud to bylo 100 korun za den. Návrh novely zákona o zdravotním pojištění, který je ve Sněmovně, předpokládá 60 korun za den s osvobozením dětí do 18 let. Pokud tato novela bude přijata, pacienti v průběhu roku 2014 budou tento poplatek platit, ale dokud se tak nestane, nebudou platit nic. Nová koalice s jeho obnovením už nepočítá.
V roce 2014 by se měl zrušit poplatek u lékaře a za recept. Zůstane pouze poplatek za pohotovost 90 korun. Kdy ke zrušení uvedených poplatků ale dojde, není jasné. Koalice se na tom shodla, ale je třeba, aby to bylo upraveno zákonem. Do zdravotnictví v roce 2014 přiteče o 10 miliard korun víc než letos. Stát vyšší platbou za své státní pojištěnce přispěje částkou 4,7 miliardy a dalších 6,1 miliardy bude ze zvýšeného celkového výběru zdravotního pojištění. Zdravotnictví bude hospodařit se 235 miliardami v rámci veřejného pojištění. Dalších zhruba 60 miliard bude ze soukromých zdrojů.
Do zdravotnictví v roce 2014 přiteče o 10 miliard korun víc než letos. Stát vyšší platbou za své státní pojištěnce přispěje částkou 4,7 miliardy a dalších 6,1 miliardy bude ze zvýšeného celkového výběru zdravotního pojištění. Zdravotnictví bude hospodařit se 235 miliardami v rámci veřejného pojištění. Dalších zhruba 60 miliard bude ze soukromých zdrojů.
Od ledna 2014 bude možné v českých porodnicích rodit bez přítomnosti lékaře pouze za pomoci porodní asistentky. Rozdíl proti současnému stavu je v tom, že lékař bude k porodu přivolán až v případě nenadálých komplikací. Uvedený způsob porodu bude ale možný pouze v případě, kdy ho schválí ošetřující porodník. Ten provede vstupní vyšetření, zkontroluje dokumentaci o průběhu těhotenství, a pokud nebude předpokládat komplikovaný porod, předá rodičku do péče porodní asistentky. I nadále je však ženám zaručena možnost rodit pod přímým dohledem kvalifikovaného lékaře.
Zdravotní pojišťovny začnou v lednu dopisem zvát své klienty, kteří se dosud nezúčastnili preventivních programů na rakovinu, aby se dostavili k takové prohlídce. V první vlně bude osloveno 1,85 miliónu lidí, v další vlně budou osloveni ti, kdo na prevenci nepřijdou. Celkem se počítá, že do poloviny roku 2015 dopis dostane 3,5 miliónu lidí. Pozvánku na prevenci rakoviny prsu dostanou ženy od 45 do 70 let, na rakovinu děložního hrdla od 25 do 70 let a na rakovinu tlustého střeva a konečníku ženy a muži ve věku od 50 do 70 let. Projekt bude stát 107 miliónů korun, z toho adresné zvaní vyjde na 62 miliónů. Z evropských peněz se uhradí 85 procent nákladů. Vlastní preventivní vyšetření na uvedené tři typy rakoviny budou hradit zdravotní pojišťovny. Náklady se odhadují na 500 miliónů korun.
Pražské protonové centrum bude dětské pacienty a mladistvé do 18 let od ledna 2014 přijímat bez čekání na souhlas zdravotních pojišťoven. Zatím má smlouvu s tímto centrem pouze Vojenská zdravotní pojišťovna a vleče se spor mezi protonovým centrem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Anketa

Je dobře, že se ruší poplatky v nemocnicích?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6389 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám