Hlavní obsah

Herman ČSSD dráždil, teď budou sedět za jedním stolem

Právo, Jiří Mach

Do vlády zasedne Daniel Herman (50) coby ministr kultury. Býval to mluvčí biskupů i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. V obou případech byl představitelem institucí, s nimiž měřili síly sociální demokraté, kteří s ním nyní budou sedět za jedním stolem. Budou spory zapomenuty?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Herman

Článek

Rodák z Českých Budějovic byl vysvěcen v roce 1989 na kněze. Coby duchovní působil v Táboře. Už v roce 1990 jej povolal tehdejší českobudějovický biskup Miloslav Vlk za svého tajemníka. Spolu s Vlkem se o rok později přesunul na Pražský hrad, protože se Vlk stal pražským arcibiskupem a Herman šéfem jeho sekretariátu.

Na Hradě pracoval Herman do roku 1995, poté rok studoval v Německu a USA, po návratu se stal mluvčím České biskupské konference. Funkci vykonával od roku 1996 do roku 2005.

Sutanu odložil

Pak se ho jeho cesta stočila do veřejné sféry. Po dvě léta do roku 2007 pracoval na Lince pomoci v krizi při policejním prezidiu. Tou dobou požádal o zbavení kněžského slibu a stal se běžným členem církve. Téhož roku se poprvé podíval na ministerstvo kultury, kde vedl jeho informační kancelář. V roce 2008 nastoupil na dva roky do služeb bývalého kandidáta na prezidenta Jana Švejnara, kterému do roku 2010 vedl pražskou kancelář.

V letech 2010–2013 vedl ÚSTR, kdy jej nová rada zvolená levicovým Senátem po bouřlivých sporech ve veřejnosti odvolala. Jako důvod uvedla neschopnost digitalizace dokumentů ÚSTR a neefektivnost vedení. Rada také vytkla Hermanovi, že ústav opustila řada odborníků.

Považuji pana Hermana za kulturního, vzdělaného, zásadového a empatického člověka.
filmový producent a režisér Václav Marhoul

Herman to odmítl, podle něj šlo především ČSSD a KSČM o přístup ke složkám ústavu. „Jsem přesvědčen o tom, že režim založený na komunistické ideologii byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Tato moje víra a toto moje přesvědčení je důvodem mého odvolání,“ prohlásil pak na veřejném slyšení v Senátu Herman.

V červenci se stal Herman mluvčím KDU-ČSL a v říjnu pak uspěl jako člen strany v čele pražské kandidátky do Sněmovny. Lidovci v minulosti kulturu několikrát spravovali, třeba v osobě Pavla Tigrida, Jaromíra Talíře nebo Jindřicha Kabáta.

Umělci vidí po výkonech Jiřího Bessera nebo Aleny Hanákové v Hermanovi naději. „Považuji pana Hermana za kulturního, vzdělaného, zásadového a empatického člověka. To dává podklad k úvaze, že by se v jeho osobě mohlo resortu kultury konečně dostat opravdu výrazné osobnosti,“ řekl ČTK filmový producent a režisér Václav Marhoul.

„Pokud by se stal ministrem kultury pan Herman, věřím, že se po letech může zvednout kulturní niveau v české a moravské zemi,“ uvedl výtvarník Jiří David. Podmínkou však podle něj bude, aby energicky a co možná nejdříve „s pomocí nových, inteligentních náměstků, ředitelů odborů i celkové politické podpory dokázal zcela zásadně změnit základní strukturu ministerstva kultury“.

Reklama

Výběr článků

Načítám