Hlavní obsah

Zeman podepsal rozpočet na rok 2014, schodek bude 112 miliard

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli podepsal státní rozpočet na příští rok. Ten počítá se schodkem 112 miliard korun. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Rozpočet ve čtvrtek schválila Sněmovna podle návrhu vlády Jiřího Rusnoka. Prezidentem podepsaný rozpočet současně mění rozpočet na letošní rok. Poslanci schválili navržené snížení jeho celkových příjmů a výdajů shodně o 4,4 miliardy korun, schodek zůstal stejný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Rozpočet na rok 2014, jehož schodek má proti letošku vzrůst o 12 miliard, podpořilo ve Sněmovně 109 poslanců, proti jich bylo 39. Hlasovali pro něj poslanci vznikající vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 byly proti, komunisté a poslanci Úsvitu se zdrželi. [celá zpráva]

Příjmy rozpočtu se proti hospodářskému plánu schválenému na letošek zvýší o 18,5 miliardy na jeden bilión a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilión a 211,3 miliardy korun. Kvůli navrženému schodku chce vláda vydat dluhopisy v objemu téměř 114 miliard korun.

Bývalé vládní strany rozpočet kritizují

Rozpočet kritizují TOP 09 a ODS, podle nich otáčí předchozí trend snižování rozpočtových schodků a není prorůstový. Naopak předseda a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá rozpočet za lepší, než byly za vlád, v nichž figuroval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle ministra financí v demisi Jana Fischera rozpočet vychází z návrhu předešlého kabinetu.

Snížení celkových příjmů a výdajů v letošním rozpočtu souvisí s letošní aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z této aukce ve výši sedmi miliard měl ve svém letošním rozpočtu, ale dostane je až v příštím roce. Tomu bylo nutné letošní rozpočet přizpůsobit.

Zákon proti „šmejdům”

Zeman v neděli rovněž podepsal novelu zákona o ochraně spotřebitele, která rozšiřuje pravomoci České obchodní inspekce (ČOI) týkající se pořádání předváděcích a prodejních akcí.

Prodejci a jejich pořadatelé budou muset inspekci hlásit předem místo a datum konání akcí a budou muset uvést, jaké zboží na nich budou nabízet.

Za porušení nových povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět miliónů korun. Povinnost se nebude vztahovat na veřejné dražby pořádané podle zvláštního zákona ani na sportovní akce, třeba fotbalové zápasy, nebo například na ochutnávky vína.

Vláda chce touto novelou zabránit zneužívání důvěry a zranitelnosti spotřebitelů ze strany neseriózních podnikatelů, pro něž se vzhledem ke stejnojmennému filmovému dokumentu popisujícímu jejich praktiky vžila přezdívka "šmejdi".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám