Hlavní obsah

Ústavně-právní výbor povede Tejc, zahraniční Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc povede sněmovní ústavně-právní výbor. Jeho členové si jej vybrali na čtvrtečním jednání. Zahraniční výbor povede předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Své vedení už mají i další sněmovní výbory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc přichází na grémium ČSSD.

Článek

Jeroným Tejc získal na čtvrtečním jednání hlasy všech přítomných členů výboru. "Zavazuje mne to do budoucna jak ve vztahu ke koalici, tak opozici," komentoval své zvolení Tejc, jenž si přeje, aby další jednání výboru probíhala korektně, věcně a bez rozdělování na levici a pravici.

Za jeden z úkolů svého výboru označil debatu nad novým občanským zákoníkem a jeho případnou novelizací. Možné odložení účinnosti občanského zákoníku, podle něhož se lidé začnou řídit od Nového roku, označil za nereálné, přestože v minulosti tento krok hájil.

Výbor si rovněž v souladu s dohodami zvolil i další místopředsedy. Za hnutí ANO se jimi stali Helena Válková a Radek Vondráček, dále Stanislav Grospič (KSČM), Petr Kořenek (ČSSD) a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Zahraniční výbor povede Schwarzenberg

Předsedou zahraničního výboru Sněmovny byl ve čtvrtek zvolen Karel Schwarzenberg, a to i přes to, že musel čelit kritice některých jeho členů. Například Milan Šarapatka (Úsvit) vytkl Schwarzenbergovi, že se za jeho působení stalo ministerstvo zahraničí ministerstvem lidských práv. "Činnost nebyla v pořádku," řekl. Jaroslav Foldyna (ČSSD) zase připomínal české uznání Kosova.

"Velice jsem dbal, abychom byli v souladu s ostatními evropskými státy," uvedl ke Kosovu Schwarzenberg. Výtku ohledně zasazování o lidská práva, jak řekl, přijímá. Jde podle Schwarzenberga o téma, díky kterému je Česká republika i jako malý stát ve světě slyšet. "Ve skutečnosti to byla dosti úspěšná zahraniční politika," zdůraznil.

Pro exministra zahraničí, který byl jediným navrženým kandidátem, nakonec nehlasovali jen Šarapatka a Foldyna.

V branném výboru prošel poměrně hladce jako jediný nominant David Kádner (Úsvit), hospodářský výbor povede Ivan Pilný (ANO), petiční výbor Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), bezpečnostní Roman Váňa (ČSSD), výbor pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD), školský výbor Jiří Zlatuška (ANO) a zdravotnický Rostislav Vyzula (ANO).

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Reklama

Výběr článků

Načítám