Hlavní obsah

Rusnokův kabinet se bude zabývat prolomením limitů. Sobotkovi navzdory

Praha

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi se bude zabývat možností případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Rusnok to oznámil po úterním jednání tripartity. Přejí si to prý zástupci odborů i zaměstnavatelů. Naopak proti je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž nedávno u prezidenta Miloše Zemana apeloval na to, aby už vláda, která nemá mandát voličů, nepřijímala žádná zásadní rozhodnutí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

"Budeme se tím ještě zabývat, považujeme to za věc, která svým způsobem nesnese odkladu. Ty politické vlády pro mne ne z úplně jasného důvodu mají obavu ze symbolických věcí, jako jsou limity," uvedl Rusnok na úterní tiskové konferenci.

Podle něj limity těžby po novele horního zákona "faktický význam" nemají. Obyvatele před těžbou a jejími dopady prý chrání právě norma.

Sobotka apeloval na Zemana

O prolomení limitů těžby stojí zástupci firem i odbory. "Požádali jsme vládu, aby o problematice prolomení limitů uvažovala a zkusila s tím něco udělat," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

Naopak proti je předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka. Ten minulý čtvrtek na setkání s Milošem Zemanem prezidenta žádal o to, aby apeloval na vládu, ať již nečiní žádná zásadní rozhodnutí, jako je například to o prolomení těžebních limitů. [celá zpráva]

Tripartita měla v úterý jednat původně i o situaci v dopravě, o mýtném či o řešení problémů ČD Cargo. Bod nakonec z programu vyřadila. Ministr Zdeněk Žák se věnuje spíš odvolávání, kritizoval prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák šéfa resortu dopravy a jeho personální čistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám