Hlavní obsah

Senátoři podpořili Zemanovi dvojici kandidátů na ústavní soudce

Profesor trestního práva Jan Musil by mohl mandát ústavního soudce vykonávat i nadále. Jeho nominaci podpořil v úterý ústavně-právní výbor Senátu. Stejně se senátoři zachovali i v případě nominace Jiřího Zemánka, který je odborníkem na evropské ústavní právo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Zemánek získal v tajné volbě hlasy všech sedmi přítomných členů výboru, Musil dostal o hlas méně. Horní komora má o jejich nominaci rozhodnout do 10. ledna.

Navržení Zemánka zdůvodnil prezident Miloš Zeman v nominačním dopise, že tento kandidát může Ústavní soud "obohatit rozsáhlými vědomostmi z oblasti evropského ústavního práva". Musil podle hlavy státu již dostatečně prokázal, že patří mezi právní elitu.

Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU. Věnuje se kromě evropského ústavního práva také vymezení ústavní autonomie členských států EU a harmonizaci právních předpisů Unie a národních států. Mezi ústavními soudci by mohl vystřídat dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončí letos 17. prosince.

Musil byl poprvé jmenován ústavním soudcem 27. listopadu 2003, předtím vedl katedru trestního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity a také Policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám