Hlavní obsah

Zemřela Evangelia Čarasová, nejstarší obyvatelka ČR

Krnov
Aktualizováno

Nejstarší obyvatelka České republiky, Evangelia Čarasová z Dívčího Hradu na Osoblažsku, zemřela v pátek ráno v krnovské nemocnici. Bylo jí 109 let. Uvedl to portál Studio STA, který se zaměřuje na zpravodajství z Moravskoslezského kraje. Informaci později potvrdila agentuře ČTK také mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Evangelia Čarasová na archivním snímku

Článek

„Maminka zemřela v pátek ráno v nemocnici na silný zápal plic. Celý život byla zdravá, občas prodělala lehké nachlazení. Tentokrát to bylo jiné. Maminka nemohla dýchat a měla vysoký tlak, tak jsem jí zavolala pohotovost a odvezli ji do nemocnice ve středu 20. listopadu. Ve čtvrtek jsme ji navštívili, byla už slabá a dnes ráno zemřela,” cituje web Studio STA dceru nejstarší obyvatelky ČR Polyxenii Čandasovou.

Ta dodala, že její maminka měla krásný život. 110. narozenin by se dožila v únoru.

Mluvčí krnovské nemocnice uvedla, že Evangelia Čarasová byla hospitalizovaná na interním oddělení.

Sníh měla ráda

Když slavila své 109. narozeniny, mluvil s ní i reportér Práva. V únoru mu řekla, že má stále ráda sníh, ale na zimě jí vadily nízké teploty a těšila se na léto. [celá zpráva]

Tehdy také říkala, že si nenechala ujít první přímou volbu prezidenta ČR a její dcera doplnila, že Evangelia Čarasová ve svém věku stále sledovala politiku.

V sobotu volila i nejstarší obyvatelka České republiky, 108letá Evangelia Čarasová, v Dívčím Hradu na BruntálskuVideo: Pavel Karban, Právo

Narodila se 15. února 1904 v Řecku. Do Československa přicestovala Evangelia Čarasová s rodinou v roce 1949 poté, co utekli z vlasti před občanskou válkou. Nejprve zamířili do Mikulova, o rok později na sever Moravy – do Dívčího Hradu. Česky se nikdy pořádně nenaučila, jazyku rozuměla, ale mluvila jen řecky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám