Hlavní obsah

ČSSD u lidovců narazila se zrušením poplatků u lékaře a za recept

Odlišný názor na zrušení zdravotnických poplatků ve čtvrtek rozdělil experty ČSSD a KDU-ČSL, kteří spolu na téma zdravotnictví jednali do pozdních nočních hodin. Lidovci nesouhlasí se zrušením poplatků za recept a návštěvu lékaře, obávají se, že by zdravotnictví přišlo o miliardy korun. Obě strany ale souhlasí se zachováním poplatku za pobyt v nemocnici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za lidovce vyjednávala i bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová.

Článek

Rozdílný názor strany mají na rušení zdravotnických poplatků. ČSSD by ráda zrušila všechny kromě poplatku za pobyt v nemocnici, který by měl být podle Němečka omezen maximálně na 60 korun a 30 dní v roce. Lidovci by rádi zachovali i poplatek za recepty a návštěvu lékaře.

"Zrušení přinese výpadek 5,5 miliardy korun a ČSSD neřekla, kde ty peníze sežene," vysvětlila místopředsedkyně lidovců a někdejší ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová.

Problematiku zdravotnických poplatků tak budou muset řešit hlavní vyjednávači.

S ANO se ČSSD shodla

S hnutím ANO naopak ČSSD v oblasti rušení zdravotnických poplatků už minulý týden našla společnou řeč. [celá zpráva]

Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Stanislava Němečka, jenž se jednání zúčastnil, se týmy shodly na většině zdravotnického programu, jediným sporným bodem jsou poplatky. "Stihli jsme projednat všechny body, které jsou v programu obou stran. Je to asi 50 témat, na 49 bodech jsme se shodli," řekl Němeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám