Hlavní obsah

Majitelé ostravských heren hrozí městu žalobami kvůli regulaci hazardu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Návrh připravované nové vyhlášky města Ostravy na zásadní omezení provozu výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů rozvířil mezi jejich provozovateli velké emoce. Někteří se rozhodli souhrnně napsat ostravským zastupitelům dopis, v němž je vyzývají, aby takovouto podobu vyhlášky nepodpořili. Právo má dopis k dispozici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Regulace hazardu je na území Ostravy účelově nastavená pro některé majitele heren, tvrdí část podnikatelů. Rozzlobení provozovatelé heren varují, že pokud město tuto vyhlášku na svém prosincovém zastupitelstvu schválí, budou se bránit u soudu a žádat náhradu vzniklých škod. Chtějí se také obrátit na policii a samotné ministerstvo vnitra.

Město ani jednotlivé obvody s jejich argumenty nesouhlasí a v omezování hazardu až o polovinu na území moravskoslezské metropole hodlají pokračovat. Z připravované vyhlášky vyplývá, že si obvody mohou určit místa, kde hazard povolí. Dokonce je v Ostravě ve hře i celkový zákaz hracích automatů a videoloterijních terminálů.

Nejvíce vadí regulace hazardu v centru Ostravy

„Návrh nové vyhlášky je připraven k předložení zastupitelům na prosincové jednání. S jeho podobou souhlasí i právníci z našeho právního odboru. V důvodové zprávě je vysvětleno, proč jsme takovou variantu regulace hazardu na území Ostravy vybrali,“ reagoval náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík (ODS), který vyhlášku připravoval.

Dodal, že nález Ústavního soudu nechává jednoznačně na obcích, jak se rozhodnou přistoupit k problému hazardu ve svých ulicích. „My jsme se rozhodli respektovat stanoviska jednotlivých obvodů. Jen upozorňuji, že své nesouhlasné stanovisko zaslali městu jen někteří provozovatelé heren v Ostravě. Nejde o všechny,“ podotkl Petřík.

Naším záměrem je to, aby kasina nebyla v obytných částech měst a na sídlištích

Upozornil na to, že se na zastupitele obrátilo dopisem sdružení SPELOS zastupující šestici provozovatelů heren v Ostravě. Těm vadí především regulace hazardu v centrálním ostravském obvodu a v nejlidnatější části města Ostrava-Jih. „Návrhy regulace hazardu jsou účelové, poškozují některé provozovatele a zvýhodňují jiné. Návrhy porušují pravidla hospodářských soutěží na trhu loterií a jiných podobných her,“ píší rozzlobení majitelé heren zastupitelům.

Město i obvody nařčení odmítají

Oba obvody to však striktně odmítají. „Snažíme se zamezit provozování těchto zařízení v blízkosti všech školských zařízení, hřišť, a pokud možno jejich provoz omezit pouze do hlavních obchodních zón mimo zastavěná území sídlišť. Nicméně s ohledem na okolnosti v současnosti podporuji úplný zákaz hazardu na celém území Ostravy-Jih, respektive celého města,“ sdělil místostarosta této oblasti Radim Miklas (ODS).

Pokud by měl zůstat jejich obvod společně s Mariánskými Horami jediný, kde lze hazard provozovat, mělo by to negativní důsledky na tyto části Ostravy. „Bohužel, nyní máme schváleno, že ve čtyřech ulicích lze hazard provozovat, jiné usnesení zastupitelů není k dispozici. Bude tedy záležet na nich,“ uvedl Miklas.

Mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková Právu sdělila, že zastupiteli povolených devět kasin v roce 2011 bylo vybráno podle jejich umístění a  vlastnictví licencí na provozování kasin. „Naším záměrem je to, aby kasina nebyla v obytných částech měst a na sídlištích. Věříme, že rozhodnutí omezit hazardní hry v obvodu pouze na kasina se zvýšeným bezpečnostním režimem, která jsou mimo dosah dětí a mladistvých, je to správné,“ zdůraznila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Plzeňská radnice vyhnala herny z centra

V historickém jádru Plzně nebude ani jedna herna, v celé západočeské metropoli se jejich počet zredukuje o více než polovinu. I tak jich ale zbude 130....

Výběr článků

Načítám