Hlavní obsah

Případ teroristického útoku na exministra Kalouska otevře soud

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Obžalobu z teroristického útoku vyslechne v úterý ráno před Městským soudem v Praze obdivovatel totalitních režimů a diktatur Zbyněk Průša. Loni na jaře měl vyhrožovat fyzickou likvidací tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Za zločin teroristického útoku hrozí pachateli trest od pěti do patnácti let,“ upřesnila mluvčí soudu Markéta Puci.

Exministr Kalousek podle vlastních slov podrobný obsah mailů neznal, s policií věc řešil jeho sekretariát.

„Výhružné maily byly standardní ministerskou agendou. V tomhle případě autor nevyhrožoval jenom mně, ale hrozil, že vyvraždí půlku vlády,“ řekl Právu Kalousek. Proto se jeho podřízení rozhodli věc řešit. „Policii to předal můj sekretariát. Já jsem tomu nevěnoval vůbec žádnou pozornost. Se samotnými maily jsem v podstatě nebyl konfrontován,“ podotkl exministr, který byl na úterý pozván jako svědek.

Kalousek měl bránit ve spokojeném životě

Průša podle obžaloby loni 21. dubna pozdě večer odeslal z neznámého počítače z adresy kalouskuuzsebrzodockas@seznam.cz, umístěné na veřejném serveru, na politikovu poslaneckou adresu kalousek@psp.cz výhružný dopis. Uvedl v něm, že mu jeho vláda brání ve spokojeném životě, systém vlády dovádí k zoufalství a sebevraždám jeho blízké a známé a on sám, „jakožto vysoce vzdělaný člověk přesně ví, jak většinu z nich zničit i přesto, že bohužel padnou nevinní lidé“.

Dále uvedl, že má přístup k velkému množství výbušnin, oblepí se několika kily silné trhaviny, zavede rozbušku se spínačem a pokusí se všechny zlikvidovat najednou uprostřed nějakého důležitého zasedání vlády, kde se bude nacházet co nejvíce jejích členů.

Očekával „pozitivní změny“

Atentát byl podle tehdejších výhružek připraven spáchat do dvou měsíců, pokud se nedostaví „pozitivní změny týkající se občanů ČR“, o nichž by se dozvěděl ze zpravodajství.

O dva měsíce později, 24. června, se ozval znovu na Kalouskův e-mail z adresy agarthi@seznam.cz a hrozil již přímo ministrovi a jeho příbuzným nečekanou fyzickou likvidací, která bude mít formu atentátu.

Policie ho poté obvinila z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám