Hlavní obsah

V keřích na Přerovsku se objevila ptačí rarita, pěnice malá ze střední Asie

– Přerov

V keřích u Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku objevili v sobotu ornitologové další vzácný ptačí druh - pěnici malou ze Střední Asie. Ta obyčejně žije východně od Kaspického moře. Podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiřího Šafránka nebyla v Česku ještě nikdy pozorována.

Foto: Profimedia.cz

Pěnice malá (Sylvia nana)

Článek

"Jde o jednu z nejmenších pěnic na světě, měří pouze 11 až 12 centimetrů. Je podobná naší pěnici pokřovní, ale na rozdíl od ní je světle hnědá a má rezavý ocas s bílými krajními rýdovacími pery. Je velmi čilá a obvykle na sebe upozorní pocukáváním rezavým ocáskem, čímž připomíná chování našeho rehka domácího," popisoval Šafránek.

Dodal, že výskyt pěnice malé v České republice ornitology překvapil, přestože se velmi vzácně objevuje v západní Evropě. V těchto dnech byla podle Šafránka objevena i ve Španělsku. "Do Evropy se ojediněle zatoulávají mladí nezkušení ptáci v době podzimního tahu. Pěnice malé hnízdí ve Střední Asii, od Kaspického moře přes Írán, na jihu Mongolska až po severozápadní Čínu a na zimu táhnou do Indie, na Arabský poloostrov a do severovýchodní Afriky," uvedl Šafránek.

Nováčci v Olomouckém kraji

Pěnice malá (Sylvia nana) se pravděpodobně stane 407. ptačím druhem České republiky. Podle místopředsedy MOS se letos jedná již o třetí nový ptačí druh, který byl zjištěn v ČR, a všechny tyto výskyty zaznamenali ornitologové v Olomouckém kraji.

"405. ptačím druhem ČR se stal 4. září sedmihlásek malý (Hippolais caligata), kterého odchytili a okroužkovali ornitologové v Jeseníkách na Červenohorském sedle. Dalším, 406. druhem ČR se stal budníček temný (Phylloscopus fuscatus), který byl také odchycen a okroužkován na Červenohorském sedle, a to 11. října," řekl Šafránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám