Hlavní obsah

Babiš se pustil do lidovců kvůli financování. Zvažuje podporu od Okamury

Právo, rsk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostrými slovy se ve středu pustil do KDU-ČSL předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Právu řekl, že panují otazníky kolem financování lidovců. Babiš zároveň nevyloučil možnost, že by mohla vzniknout menšinová koalice ANO a soc. dem., která by se opírala o podporu čtrnácti poslanců Úsvitu přímé demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel a lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

ČSSD a ANO chtějí otevřít otázku církevních restitucí, což lidovci odmítají a považují celou záležitost za uzavřenou. Právě kvůli této věci ale potenciální koalice, která by měla 111 hlasů ve Sněmovně, nemusí vůbec vzniknout. Možnou alternativou by bylo podporu KDU-ČSL nahradit Úsvitem, který má stejný počet poslanců. Šéf strany Tomio Okamura opakuje, že podpoří jakoukoli vládu, která mu pomůže schválit zákon o obecném referendu bez výjimek.

„Lidovci mají problém s mou lustrací, někteří naši členové zase mají problém, že KDU-ČSL financuje přítel Františka Mrázka pan Luděk Sekyra. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebyl v médiích ani schopen říci, kolik miliónů jim dal. Doufám, že zprůhlední své financování. Bylo by špatné, kdyby byly strany řízené ze zákulisí,“ sdělil Právu Babiš.

Na dotaz, co říká na možnost vzniku menšinové vlády ČSSD a ANO s podporou Úsvitu, odpověděl: „Tomio Okamura má stejný počet poslanců jako lidovci. Naši experti budou analyzovat jeho zákon o obecném referendu.“

Dohoda s Okamurou nemusí být snadná

Jenže ani s okamurovci nemusí být dohoda nic jednoduchého. Šéf Úsvitu totiž Právu ve středu řekl, že podporu případnému kabinetu podmiňuje přijetím zákona o obecném referendu bez výjimek. Avšak soc. dem. a ANO by mohly mít problém s tím, že by lidé mohli navrhovat, rušit a upravovat jakékoli zákony.

"Podpoříme kohokoli, pakliže podpoří prvky přímé demokracie. A to je v první řadě zákon o obecném referendu bez výjimek. Ale do vlády nevstoupíme," řekl Právu Okamura s tím, že lze diskutovat o parametrech zákona.

Okamura by také rád sepsal s případnou vládou písemnou dohodu na  programových prioritách podpory. "Musí to mít štábní kulturu a musíme si specifikovat za jakých podmínek a u jakých klíčových věci by podpora byla," dodal s tím, že ostatní zákony by se řešily ad hoc.

Lidovce zajímala Babišova lustrace

Vyjednavači z KDU-ČSL se na chybějící lustrační osvědčení Babiše ptali již minulé pondělí, kdy se poprvé sešly vyjednávací týmy ANO a lidovců.

„My jsme řekli celkem jasně, že ústavní zvyklost, aby případní ministři předložili čisté lustrační osvědčení, je pro nás důležitá. Nedokážeme si představit, že bychom podporovali nějakou vládu, nebo v ní byli účastni, aby do ní byl jmenován člověk, který má pozitivní lustrační osvědčení, protože spolupracoval s StB,“ řekl minulý týden v rozhovoru v Právu místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Bělobrádek: Víme, že jsme nahraditelní

Bělobrádek považuje Babišův útok za zbytečný, určitě podle něj nepomůže vytvoření společné koalice. "Chápu, že je pan Babiš podrážděn, že se to kolem něj točí, ale nevidím důvod, proč si vylévá zlost na mě. Já jsem se k němu vždy choval korektně. Neřekl jsem o něm, že je estébák. Nesoudím ho, ale myslím si, že by bylo dobré, kdyby to bylo vyjasněné, a že mít ve vládě člověka, který nemá lustrační osvědčení negativní, je nekomfortní," řekl Právu Bělobrádek.

Podle něj mají účetnictví v pořádku. To, že Sekyra poslal nejdříve část peněz na běžný účet, který používá strana na provoz, a poté v kampani část na transparentní účet, nepovažuje za problém.

Potíž nemá ani s tím, že má Sekera kontroverzní pověst. "Každý, kdo se pohybuje v byznysu, má svou minulost a Babiš se také stýkal s lidmi, kteří jsou kontroverzní, a já mu to nevyčítám," poznamenal. Tím, jestli vládu neudělají s nimi, ale s Úsvitem, se netrápí. "My víme, že jsme nahraditelní," poznamenal.

S Úsvitem jednali i komunisté

Ve středu se také setkaly vyjednávací týmy KSČM a Úsvitu. Lídr komunistů Vojtěch Filip řekl Právu, že se debata točila hlavně kolem zákona o obecném referendu, o referendu o církevních restitucích, o majetkových přiznáních a o zákoně omezujícím exekutory.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

„Řekli jsme zástupcům Úsvitu, že jsme pro zákon o obecném referendu, ale ať nám Úsvit pošle svoji variantu a že se na ni podívají naši odborníci,“ řekl Právu Filip. Podle něj by Okamura souhlasil i s návrhem KSČM vyvolat referendum o církevních restitucích, pokud bude předtím schválen zákon o obecném referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám