Hlavní obsah

První spor ANO a ČSSD: O šéfa Sněmovny

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká strana bude mít předsedu Sněmovny? To je první jablko sváru, které budou muset řešit zřejmě už v neděli večer vyjednavači ANO a soc. dem. Obě strany si totiž třetí nejvyšší ústavní funkci nárokují. Kdo by se měl stát novým šéfem komory, však ani jedna strana neprozradila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Věra Jourová odpovídá novinářům po jednání ANO s lidovci.

Článek

To, že si ANO dělá zálusk na předsedu Sněmovny, řekla po pátečním jednání s KDU-ČSL novinářům místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. ANO bude o možném kandidátovi jednat až příští týden na zasedání poslanců. [celá zpráva]

Na dotaz Práva, zda by post brala sama, Jourová odpověděla: „Vůbec o tom nebyla řeč, budeme se o všem teprve bavit.“ V hnutí ANO se to kuloárně nevylučuje. Jourová by byla po Miroslavě Němcové (ODS) další ženou v čele komory. Možnost, že by se sám stal šéfem Sněmovny, odmítl pro páteční Právo Babiš. [celá zpráva]

ANO v jejich snaze získat vlivnou ústavní pozici v pátek podpořili lidovci. „Má to logiku, kdyby měli soc. demokraté premiéra, tak by ANO mělo mít šéfa Sněmovny,“ uvedl první místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka.

V pátečním Právu ale lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka zopakoval, že zájem o lídra dolní komory má ČSSD. „Předpokládám, že si soc. dem. bude jako nejsilnější strana nárokovat funkci předsedy,“ podotkl.

Kolik místopředsedů

Je otázka, zda by to měl být Lubomír Zaorálek, který léta byl ve vedení komory. Mohl by ale být ministrem zahraničí. Další bývalý místopředseda Sněmovny Jan Hamáček nedávno kandidoval do čela poslaneckého klubu ČSSD, a je otázka, zda to po rezignaci Jeronýma Tejce zkusí znovu, nebo zda spíš bude ministrem obrany.

ANO se v pátek s lidovci také shodlo, že by měli být ve vedení Sněmovny ještě čtyři místopředsedové. KDU-ČSL kývla na to, že by v takovém případě nemusela mít svého místopředsedu.

Na počtu místopředsedů se tak shodují s ostatními – ČSSD uvažuje o třech až pěti lidech, komunisté navrhují čtyři až pět, TOP 09 čtyři. ODS názor zatím nemá a Úsvit přímé demokracie by chtěl vlastního místopředsedu, což tedy znamená, že by bylo postů celkem šest.

Počet výborů by se podle ANO a lidovců měl snížit ze 17 na 16 tím, že by vznikl společný výbor pro obranu a bezpečnost. U podvýborů, komisí a stálých delegací chtějí obě strany výrazné snížení, které by znamenalo úspory asi šesti miliónů za rok. „Považujeme počet výborů, podvýborů a komisí za značně zbytnělý a drahý,“ řekla Jourová.

Reklama

Související články

Úřednická vláda? Hloupost, říká Babiš

Že by ANO nevstupovalo do vlády a podpořilo ze sněmovních lavic vznik další úřednické vlády? Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše to nepřipadá v úvahu....

Výběr článků

Načítám