Hlavní obsah

Neumím skoro nic, řekl Babiš a představil svůj tým ekonomických expertů

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve středu představil Radu ekonomických poradců, která má sloužit jako nezávislý orgán pro posuzování ekonomických otázek. Babiš prohlásil, že se od nich chce učit, neboť podle svých slov je znám tím, že „neumí skoro nic“.

Andrej Babiš představil tým ekonomických expertůVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Jsem známý tím, že neumím skoro nic, takže se od nich budu učit,“ řekl Babiš na adresu Rady ekonomických poradců, který zkráceně nazval jako REP a jejímž členem je například analytik Aleš Michl, dále ekonomové Jan Čapek a Michal Zdeněk. Podle Babiše by se mohlo jednat o obdobu vládního NERV, ten byl ale podle šéfa ANO spíš „na parádu“, neboť politici jejich radám nenaslouchali.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference hnutí ANO 2011 k představení Radě ekonomických poradců. Na snímku Andrej Babiš, Jan Čapek, Aleš Michl, Michal Zdeňek

Michl na tiskové konferenci prohlásil, že jejich cíle budou mít dvě roviny – ekonomickou a legislativní. V případě první z nich chtějí předložit jasný návrh například na téma daní, transparentního vykazování výdajů státní správy či zaměstnanosti. Co se týče legislativy, chtějí revidovat některé zákony a zaměřit se například na normy, které požaduje schválit iniciativa Rekonstrukce státu.

Nezvyšovat daně, velí REP

Poradci navrhují například nezvyšovat daně. Jak upozornil Michl, jednou z chyb minulých vlád bylo, že v době ekonomického růstu stát nespořil, zatímco po nástupu ekonomické krize řešil ztrátu zvýšením daní, čímž se zbrzdila ekonomika. Naopak by se měly zavést centrální nákupy a registr smluv.

Podle Babiše bude tým expertů analyzovat jednotlivé zákony podle resortů, stejně jako se zaměří na programové cíle stran, aby zjistil „průniky“ v programech. Řada zákonů je podle Babiše špatných, zkritizoval například zákon o insolvenci nebo zákon omezující anonymní akcie. Naopak se chtějí zabývat návrhem na celostátní referendum, které prý již hnutí ANO poslal šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Předseda ANO rovněž zdůraznil, že je potřeba do Česka přilákat investory, k čemuž je ale potřeba zamyslet se nad tím, jak na Českou republiku nahlížejí v zahraničí. V této souvislosti zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho občasné slovní útoky na adresu arabských států.

Kalousek: Jenom kritizuje a mluví

Kritika bývalé vlády ohledně některých daňových opatření se nezamlouvá exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který Andreji Babišovi v České televizi vzkázal, že „jenom kritizuje a mluví”.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Podle něj neexistuje prostor pro snížení daní a mluvit o přehnané restrikci mu připadá „mimo mísu”. „Snížení DPH se možná promítne do pozitivního cash flow pro Agrofert. Pan Babiš si možná myslí, že co je dobré pro Agrofert, je dobré pro celou republiku, já mám o tom jisté pochybnosti,” dodal Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám