Hlavní obsah

Poslanci ANO se do vlády nehrnou

Právo, Jan Rovenský

Má ANO vytvořit vládu se soc. dem. a KDU-ČSL, nebo mají jeho zástupci raději zůstat v opozičních lavicích? Touto otázkou Právo v pondělí oslovilo nově zvolené poslance hnutí Andreje Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Sám Babiš zatím neřekl jednoznačný názor s tím, že je třeba vyčkat vývoje v soc. dem. a na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, koho pověří sestavením vlády. „Uvidíme, jak se to vyvine,“ řekl Babiš pro sobotní Právo.

Místopředsedkyně hnutí Věra Jourová včera Právu sdělila, že „když nebude jiného zbytí, tak by ANO do vlády mělo vstoupit“.

Pražská trojka Jiří Zlatuška řekl: „Nemyslím si, že tolerované řízení zdálky lze dělat čtyři roky. Bez ohledu na to, co bychom rádi, těžko můžeme říkat, že se nebudeme špinit vládnutím s někým, kdo má také podíl na tom, kam se naše politika dostala.“

Volby situaci změnily

Politici ANO před volbami tvrdili, že do vlády nechtějí, to ale nevěděli, že hnutí získá 47 mandátů a bez něj vláda nevznikne.

Minulý týden se ANO s lidovci dohodlo na společném postupu – buď obě uskupení skončí v čisté opozici, nebo umožní menšinovou vládu ČSSD, anebo všechny tři partaje vytvoří vládu s většinou 111 hlasů.

Potřebovali bychom se naučit všechny legislativní a politické procesy, ale objektivně vím, že asi bude třeba jít do vlády.
Helena Válková

Nejasné to je podle jihomoravského poslance Martina Stropnického. „Nevíme, s kým bude jednat prezident, komu bude odpuštěno a kdo bude svržen ze skály. Vstup do vlády je krajní varianta, pokud proti nám zasedne vyjednávací tým soc. dem. s nejsilnějším vnitrostranickým mandátem, že Sobotka bude nezpochybnitelným lídrem a nebude možné se dohodnout na toleranci menšinové vlády,“ řekl Právu.

Hlavní jsou zákony

Dvojka na pražské kandidátce Helena Válková podotkla, že kandidovala s vědomím, že ANO bude v opozici. Podle ní jí ale volební úspěch způsobil dilema.

„Jsem rozpolcená. Potřebovali bychom se naučit všechny legislativní a politické procesy, ale objektivně vím, že asi bude třeba jít do vlády. Byli jsme zvoleni proto, abychom byli co nejužitečnější,“ řekla Právu.

Moravskoslezská poslankyně Jana Lorencová si myslí, že ANO se ve vládě nakonec objeví. „Abychom se přičinili o vyvolání nových voleb, tak na to nám mandát voliči určitě nedali,“ podotkla. Šéf poslanců Jaroslav Faltýnek si myslí, že je hlavně třeba prosadit klíčové zákony jako omezení imunity zákonodárců nebo zákon o státní službě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaroslav Faltýnek

„Dlouhodobě jsme říkali, že nechceme jít do vlády, na druhou stranu jsme ve volbách získali určitý výsledek. Také jsme říkali, že by v parlamentu měli sedět politici, kteří by měli připravovat zákony, a že by resorty měli řídit odborníci. Rozhodně ale nechceme předčasné volby,“ řekl Právu.

Podobný názor má i liberecký lídr Martin Komárek. „Klíčové je prosadit maximum zákonů, které jsme měli v programu. Jestli to prosadíme ve vládě, nebo v opozici díky toleranci menšinové vládě, je mi celkem jedno,“ podotkl.

Anketa mezi poslanci ANO
Na prvním místě je tolerance menšinové vlády ČSSD, nebo soc. dem. a lidovců. Vstup našeho hnutí do vlády vidím jen jako jednu z posledních možností. Margita Balaštíková, Zlínský kraj
Účast ve vládě by mohla být riziková, na druhou stranu to dost lidí od nás očekává. Pokud nakonec do ní půjdeme, musíme si dávat pozor, abychom si nenaběhli jako jiné strany v minulosti. Osobně bych se ale nyní přikláněl spíše k tomu být mimo vládu. Matěj Fichtner, Praha
Preferovanou variantou je podpora menšinového kabinetu. Ivan Pilný, Královéhradecký kraj
ANO by mělo podpořit nebo tolerovat menšinovou vládu ČSSD a nevstupovat do vlády. David Kasal, Pardubický kraj
Jako první v pořadí vidím opozici nebo podporu menšinové vlády. Pokud tyto varianty selžou, teprve pak říkám, že by hnutí do kabinetu vstoupit mělo. Nepřípustné jsou předčasné volby. Martin Kolovratník, Pardubický kraj
Pokud se ČSSD a lidovci zaváží, že budou plnit programové priority ANO, tak jsem pro, aby hnutí do vlády vstoupilo. Miloslav Bačiak, Vysočina
Nejhorší varianta jsou předčasné volby. Jaroslava Jermanová, Středočeský kraj
Byla by slušnost, kdyby si ANO jako nováček čtyři roky odpracovalo v opozici. Silný mandát, který jsme získali, trochu mění situaci. Záleží ale na výsledku vyjednávání. Josef Vozdecký, Plzeňský kraj
Osobně zastávám názor, že bychom do vlády jít neměli, ale uvidíme, jak se bude dál vyvíjet situace. Kristýna Zelienková, Středočeský kraj

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám