Hlavní obsah

Politici ODS v civilu: Kuba se vrací k pečivu, Vondra učí, Drobil dělá v lázních

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli předčasným volbám si spousta bývalých politiků musí hledat civilní zaměstnání. Největší personální ztráty utrpěla ODS. Z původních třiapadesáti poslanců (počet průběžně kolísal a skončil na padesáti) jich nyní zbylo ve Sněmovně jen sedm a doplnilo je devět nových jmen. S vysokou politikou se prozatím rozloučil i pověřený předseda Martin Kuba, který stranu povede až do kongresu 17. nebo 24. ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pověřený předseda ODS Martin Kuba stranu povede až do lednového kongresu.

Článek

Kuba se do parlamentu nedostal, na preferenčních hlasech ho z jedenáctého místa přeskočil jediný zástupce jihočeského regionu, populární Jan Zahradník.

Kuba, který po nástupu do funkce ministra průmyslu a obchodu v Nečasově vládě musel předat svůj byznys, se vrací k podnikání. „Měl jsem vedle medicíny podíl v několika firmách, které jsem přepsal na maminku. Teď je přepíšu zpátky na sebe. Mám v hlavě i nějaké další projekty, kterým bych se rád věnoval,“ řekl Právu.

Kuba, který je původní profesí lékař anesteziolog, měl podíly ve franšíze společnosti Fornetti, která vyrábí pečivo, a v projektu stánků s ovocnými koktejly Fruit Frog.

Šťastný léčí

I další bývalí poslanci za ODS se věnují medicíně. Například vystudovaný lékař a dřívější zdravotnický expert ODS Boris Šťastný, který v srpnu z ODS vystoupil. Pracuje jako lékař terapeut a konzultant na plicní klinice svého otce, který patřil i mezi ošetřující lékaře Václava Havla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

„Spolupracuji na projektech týkajících se léčení nadváhy, obezity a odvykání kouření,“ řekl Právu Šťastný, dříve známý bojovník za zákaz kouření v restauracích.

„Mám dlouhodobě investice v oblasti sportovního průmyslu, které zůstávají. Chci ale zůstat v aktivní politice a právě připravuji zajímavý projekt na pomezí politiky a zdravotnictví,“ řekl Šťastný, který má firmu prodávající například lyže Head.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Medicíně zůstal věrný i exposlanec a bývalý pražský primátor Pavel Bém, známý jako protidrogový odborník.

„Živím se jako lékař a vysokoškolský pedagog. Z práce mám radost, z politiky už méně,“ napsal Právu.

Nečas učí u Langra

I další čelní představitelé ODS zahájili akademickou kariéru: na CEVRO institutu, který patří exministru vnitra Ivanu Langerovi, jenž byl v roce 2010 vykroužkován ze Sněmovny, se uchytil exministr obrany za ODS Alexandr Vondra i bývalý premiér Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Odcházející místopředseda ODS Ivan Langer

K podnikání se vrátil také bývalý místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil, který musel z ministerstva odejít kvůli údajnému korupčnímu skandálu, ač nakonec nebylo nic prokázáno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

„V tomto okamžiku se věnuji byznysu, mám podíl ve společnosti Lázně Darkov, v investičním fondu a jsem společníkem advokátní kanceláře,“ řekl Právu Drobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám