Hlavní obsah

Sobotka: Pokud budu sestavovat vládu, Hašek, Tejc a Škromach mají smůlu

Právo, Novinky, ČTK, pab, pch
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v případě, že bude pověřen sestavením kabinetu, nepočítá s tím, že by vládní funkce obsadili straničtí pučisté Michal Hašek, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach. Řekl to na setkání rozšířeného krajského výkonného výboru plzeňské ČSSD ve Volduchách na Rokycansku.

Bohuslav Sobotka Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Nemyslím si, že by si lidé, kteří organizovali převrat v ČSSD, zasloužili, aby sociální demokracii reprezentovali ve vládě. A jak vnímám názor našich členů a voličů, nepřejí si to ani oni,“ prohlásil šéf ČSSD po sobotním jednání plzeňského krajského výboru ČSSD, kam jej pozval místopředseda strany a plzeňský hejtman Milan Chovanec.

A právě Chovanec před týdnem vrazil Sobotkovi nůž do zad, když podpořil pučisty v jejich snaze o Sobotkovo sesazení z funkce šéfa strany. „Chovanec nebyl tím, kdo převrat inicioval. Nevidím důvod s ním dál nespolupracovat,“ prohlásil však Sobotka.

Naopak Michal Hašek a Zdeněk Škromach by měli rezignovat na funkce místopředsedů ČSSD a Jeroným Tejc na funkci předsedy poslaneckého klubu, řekl Sobotka novinářům.

Sobotka získal v Plzni podporu

Sobotkovi i Chovancovi vyjádřili v sobotu plzeňští sociální demokraté podporu. V případě Chovance se shodli na tom, že by měl zůstat ve stranických funkcích. Chovanec jako první z účastníků utajované schůzky v Lánech přiznal, že se toto setkání s prezidentem Milošem Zemanem po volbách uskutečnilo.

Chovanec stranickým kolegům vysvětloval při neveřejném aktivu současnou bouřlivou situaci ve straně i svoje jednání a postoje z minulých dní. Účastníci setkání jeho vysvětlení vzali na vědomí, podporu mu vyjádřili už při úterním setkání krajského výboru.

Na Vysočině vyzvali 

Sobotkovi vyjádřili podporu také sociální demokraté na Vysočině, kteří se v sobotu sešli ve Větrném Jeníkově. Také tam se dostavil i samotný šéf ČSSD a seznámil účastníky konference s aktuální situací a svým pohledem na věc.

Podle krajského předsedy ČSSD Petra Krčála poté následovala rozsáhlá diskuse, po níž krajská konference téměř jednomyslně přijala několikabodové usnesení. Vyslovila v něm podporu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a těm členům předsednictva, kteří proti němu nehlasovali, vyzvala ÚVV k sestavení vyjednávacího týmu pod Sobotkovým vedením, požádala ÚVV o svolání mimořádného sjezdu a vyzvala účastníky stranického puče k rezignaci.

Rezignovat by přitom měli jak účastníci hradní schůzky, kteří o této schůzce lhali, tak členové předsednictva, kteří hlasovali proti Sobotkovi v rozporu s platným usnesením ÚVV. Sociální demokraté z Vysočiny rovněž vyzvali své členy v ÚVV, aby se zasadili při volbě složení vyjednávacího týmu o veřejné hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám