Hlavní obsah

V nejchladnějším známém místě ve vesmíru je minus 272 stupňů

Santiago de Chile

Astronomové potvrdili domněnku, že nejchladnějším místem ve vesmíru je mlhovina Bumerang. Panuje tam teplota minus 272 stupňů, což je jen stupeň nad absolutní nulou, kdy zamrznou všechny atomy. Podle britského deníku The Daily Telegraph to oznámili vědci z observatoře ALMA v Chile.

Foto: Wikipedia

Mlhovina Bumerang

Článek

Mlhovina Bumerang se nachází v souhvězdí Kentaura. Je od Země vzdálená zhruba 5000 světelných let.

Mlhovina je podle vědců "ve skutečnosti chladnější než mdlý odlesk Velkého třesku, který tvoří přirozenou teplotu vesmírného prostředí," uvedli v prohlášení.

Observatoř ALMA uvedla, že v mlhovině panuje teplota minus 272 stupňů Celsia, a jde tak o "nejchladnější známý objekt ve vesmíru".

Bumerang je poměrně mladá planetární mlhovina, tedy objekt skládající se ze zářícího obalu ionizovaných plynů pocházejících z vnějších vrstev hvězdy na konci života.

Mlhovina se rychle rozpíná, k čemuž spotřebovává energii. Vzniká tak chladící efekt umožňující nižší teploty, než jsou ty v okolním vesmírném prostoru.

ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) je největší a nejdražší astronomická observatoř světa. V chilské poušti Atacama v nadmořské výšce 5050 metrů byla slavnostně otevřena v březnu. Tato anténová síť umožňuje pořizovat snímky s rozlišením až desetinásobně vyšším než u Hubbleova kosmického dalekohledu. Jde o společný projekt amerických, evropských a asijských kosmických agentur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám