Hlavní obsah

Kdo mluví pravdu? Chovanec schůzku s prezidentem přiznal. Hašek: Je to fáma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Účastnil se několik hodin po zveřejnění výsledku voleb první místopředseda ČSSD Michal Hašek schůzky v Lánech u prezidenta Miloše Zemana, kde se špičky soc. dem. měly dohodnout na odstřelení šéfa strany Bohuslava Sobotky? Hašek to v úterý znovu odmítl se slovy, že jde o fámu. Jenže jeho stranický kolega Milan Chovanec mluví jinak.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský hejtman a místopředseda ČSSD Milan Chovanec (vlevo) s prvním místopředsedou strany Michalem Haškem a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

Článek

Hašek na svých slovech trval i poté, co schůzku novinářům potvrdil místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který v neděli na předsednictvu soc. dem. patřil k těm, kdo vyzval Sobotku k rezignaci.

„Já jsem byl na této schůzce, byl jsem na ni pozván čtyři dny před vlastní schůzkou. Nešel jsem na schůzku do Lán v době, kdy bylo o výsledku voleb... Bylo mi sděleno, že jsem zván do Lán k diskusi, a ve své podstatě jsme neprobírali nic z toho, co de facto dedukujete. Pouze jsem slyšel, o tom, že koho soc. dem. navrhne, ten bude prezidentem jmenován,“ řekl v úterý novinářům Chovanec.

Na dotaz, kdo ho do Lán zval, odpověděl: „Jeden z členů vedení strany.“ Zda to byl Hašek, říci nechtěl. „Nebudu dál sypat sůl do ran soc. dem.,“ dodal.

„Je naprostý nesmysl, že by ta schůzka (s prezidentem Zemanem) byla realizovaná na základě volebního výsledku. Dostal jsem čtyři dni před ní pozvánku,” řekl v úterý pozdě večer Chovanec ČTK. Termín mu prý sice nepřišel ideální, ale pozvání od prezidenta se neodmítá. Domnívá se, že následné hlasování předsednictva o Sobotkovi by se konalo bez ohledu na schůzku s prezidentem.

„Já jsem tam (v Lánech) nezaznamenal nic z toho, co by se mělo realizovat na předsednictvu, ten souběh událostí je strašně nešťastný, na druhou stranu ta schůzka tyto věci neřešila,” řekl Chovanec.

Reakce Michala Haška na Chovancovo potvrzení schůzky v Lánech Video: Česká televize ČT24

Hašek, který byl v ČT s Chovancovými slovy konfrontován, na dotaz, co si o tom myslet, řekl. „Nevím, pozvěte si Chovance.“ Na otázku, zda trvá na svých slovech, že ke schůzce nedošlo a že na schůzce nebyl, dodal: „Já o žádné takové schůzce nevím.

Je to fáma. Údajná schůzka se neuskutečnila

Hašek předtím na otázku, jak dlouho plánovali Sobotkovo odstranění, odvětil, že návrh vznikl během pěti hodin nedělního jednání předsednictva.

„Usnesení vzniklo z pera brněnského primátora Onderky,“ řekl Hašek s tím, že šlo o spontánní reakci na volební výsledek.

Hašek popřel, že by se v sobotu večer konala schůzka u prezidenta, v době, kdy se Sobotka účastnil televizní debaty. Na dotaz, zda byl u Zemana, Hašek odpověděl: „Je to fáma. Údajná schůzka se neuskutečnila. Nevíme, kdo přináší tyto informace, čemu mají sloužit. ČSSD se řídí z Lidového domu.“

Hašek také odmítl, že by v sobotu večer komunikoval se Zemanem: „V sobotu večer se žádná schůzka s prezidentem neuskutečnila a každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat.“

Zaorálek: Impulz přišel od Zemana

O tom, že schůzka proběhla, mluvil v ČT v úterý večer také místopředseda ČSSD a Sobotkův spojenec Lubomír Zaorálek. Podle jeho slov přišel impulz k odstranění šéfa strany od prezidenta Zemana.

„Dokonce mi jeden účastník sdělil, že na schůzce Zeman mluvil o důvodech, proč musí být Sobotka odstraněn z funkce hlavního vyjednávače za sociální demokracii,” doplnil.

Lubomír Zaorálek: Kdo lže, by měl odejít z politikyVideo: Česká televize ČT24

Zaorálek ale nechtěl říct, kdo mu informace dal. Jednání prý podle něj proběhlo proto, že Strana práv občanů - zemanovci, ve volbách propadla. Prezident se tak podle něj snaží ovlivnit politickou scénu přes ČSSD.

„Takový způsob zasahování do života strany je u prezidenta nepřípustný,” doplnil  Zaorálek. Dodal také, že přesně neví, kdo všechno se schůzky zúčastnil.

„Pokud někdo lhal předsednictvu a veřejnosti, a prokáže se to, tak by měl z politiky odejít,” komentoval rozdílná tvrzení svých kolegů místopředsedů Haška a Chovance o tom, zda se schůzka se Zemanem konala. „Pokud Hašek lže, měl by z toho vyvodit závěry. Nemůže pak předstupovat před veřejnost a tvrdit - teď jsem pravdomluvný,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám