Hlavní obsah

Němcová chce být předsedkyní ODS, současné vedení v lednu skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Širší vedení ODS se na nedělním jednání shodlo, že místopředsedové i výkonná rada strany rezignuje k datu konání 24. kongresu strany. Ten by se měl konat 17. nebo 25. ledna. Současná místopředsedkyně Miroslava Němcová navíc uvedla, že se bude ucházet o post šéfky strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na nedělním jednání širšího vedení ODS.

Článek

Němcová o své kandidatuře na předsedkyni ODS informovala v neděli večer. Uvedla, že o jinou funkci ve vedení strany nemá zájem.

O rezignaci současného vedení se mluvilo už v sobotu po zveřejnění výsledků voleb. ODS získala jen bezmála osm procent hlasů, a směřuje do opozice. Zprávy z průběhu nedělního jednání hovořily o tom, že by se kongres mohl konat nejpozději do poloviny prosince.

Pospíšil nechtěl předjímat

"Doufám, že dnes seriózně probereme situaci ODS, že si nalijeme čistého vína a nebudeme se tvářit, že jde o nevýhru nebo že jsme snad někde uspěli. Situace je tragická, stáváme se malou politickou stranou," řekl novinářům při příchodu místopředseda Jiří Pospíšil.

Ten nechtěl předjímat, zda bude kandidovat do předsednictva. "Bude-li vůle po změně, vůle dělat věcnou opoziční politiku, pak se na tom rád budu podílet. Ale pokud pojedeme ve stejných kolejích, do funkcí se budou opět dostávat lidé na základě toho, kde mají jaké vazby, a ne jak uspěli ve volbách, pak se nebudu chtít podílet na vedení ODS," uvedl.

Méně peněz od státu

Oslovení členové ODS se shodli na tom, že po propadu ve volbách bude muset strana šetřit. Dostane totiž od státu méně peněz než v předešlých volbách. Někteří dokonce hovoří o opuštění sídla partaje na Pankráci nebo snížení počtu zaměstnanců.

"Necháme si určitě zpracovat nějaký přehled, jak se vyvíjí rozpočet hlavní kanceláře ODS, s čím můžeme počítat, v jaké fázi jsme se splácením a kolik nás celkově stála kampaň. Až nám dojdou účty, tohle všechno si srovnáme," uvedla Němcová, podle které se ale tato otázka na nedělním jednání probírat nebude.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební setkání představitelů ODS s voliči na Náměstí Republiky. Na snímku Miroslava Němcová volební lídr ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Loňské hospodaření ODS skončilo ztrátou přes 43 miliónů korun. Do kampaně před sněmovními volbami chtěla strana dát 40 až 50 miliónů korun, což stěží pokryje příspěvek od státu za hlasy ve výši kolem 38,4 miliónu. Za poslanecké mandáty bude strana dostávat jen asi 13,7 miliónu korun ročně. O zhruba třicetimiliónový příjem v porovnání s minulým obdobím přišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám