Hlavní obsah

Poprava Sobotky. Špičky ČSSD ho odstavily z jednání o vládě a vyzvaly k rezignaci

Právo, Novinky, jov, ch
Praha
Aktualizováno

Předsednictvo ČSSD v neděli odpoledne schválilo výzvu, aby předseda strany Bohuslav Sobotka rezignoval. Pro bylo 20 členů předsednictva, proti 13. Sobotka vypadl i z vyjednávacího týmu o nové vládě. Ten povede Michal Hašek a budou v něm Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Jeroným Tejc. Návrh podal brněnský primátor Roman Onderka. Sobotka se bránil návrhem, aby odstoupilo celé vedení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve volebním štábu strany, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Článek

Sobotka výzvu předsednictva nevyslyší, odmítl rezignovat. „Zůstávám nadále v pozici předsedy ČSSD,” řekl na tiskové konferenci.

Z čela strany by odešel jen v případě, že ho k tomu vyzve ústřední výkonný výbor v tajném hlasování.

Za nitky v ČSSD prý tahá Mynář, naznačil Sobotka

Šéf ČSSD také hovořil o tom, že se dění ve straně snaží ovlivňovat hradní kancléř Vratislav Mynář a místopředseda SPOZ Martin Nejedlý.

Po Sobotkovi přišel před novináře Onderka, který vliv zemanovců odmítl, a Hašek, jenž přečetl závěrečné usnesení.

Hašek nyní povede vyjednávání o nové vládě. Primárně chce hovořit s hnutím ANO a lidovci. Schůzky se budou konat v příštím týdnu. Sobotka bude o výsledcích rokování pouze informován.

Je to puč, zní z regionu

„Je to puč uvnitř strany a pro voliče snad ten nejhorší signál, který jsme jim den po volbách mohli dát,“ reagoval ostře na rozhodnutí předsednictva ČSSD místopředseda jihočeského krajského výkonného výboru, náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch.

„Právě takové půtky, které se už dříve v menší míře uvnitř strany projevovaly, měly za následek nejednotnost ve volební kampani a zřejmě přispěly i k našemu nižšímu zisku hlasů, než ukazovaly preference a nelze se tomu divit. Volič nevěřícně s údivem sleduje, jaký boj u uvnitř ČSSD zuří. Obávám se, že logicky o stranu, s takovým nekorektním způsobem jednání, stát v budoucnosti nebude,“ konstatoval ostře Joch.

Sobotka se bránil

Sobotka se na jednání předsednictva podle informací Práva intenzivně bránil a snažil se docílit toho, aby nebylo usnesení schváleno. Vážnost situace dokládá i to, že se mělo hlasovat po jménech.

Lídr ČSSD podle zdrojů z jednání vystoupil na předsednictvu s protitahem, prosazuje usnesení, vyzývající k odstoupení celé vedení strany. Sociální demokraté se dohadovali čtyři hodiny.

Chce sjezd na jaře

Ještě předtím Bohuslav Sobotka podle zjištění Práva předložil návrh na uspořádání stranického sjezdu už v březnu 2014.

Sobotka se také ohradil proti výroku místopředsedy Michala Haška, který v neděli prohlásil, že být Sobotkou, po volbách se ziskem 20,5 procenta by rezignoval. [celá zpráva]

Šéf ČSSD má tento výrok za alibismus. "Já si myslím, že to je do značné míry jistý alibismus ze strany Michala Haška, protože on je řadu let ve vedení sociální demokracie. Nepochybně měl jako statutární místopředseda řadu možností její politiku ovlivnit a těžko se teď může tvářit, že s politikou sociální demokracie nemá nic společného," nechal se slyšet Sobotka.

Anketa

Souhlasíte s výzvou předsednictva ČSSD, aby Bohuslav Sobotka odstoupil z čela strany?
Ano
24,7 %
Ne
75,3 %
Celkem hlasovalo 31807 čtenářů.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na předvolební konferenci strany

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám