Hlavní obsah

První jednání o vládě: Sobotka se sešel s Filipem

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Špičky vítězných sociálních demokratů se na prvním povolebním jednání v pražském Lidovém domě dohodly s KSČM na dodržení systému poměrného zastoupení v orgánech Sněmovny. Obě levicové strany se také shodly, že se uskuteční další společné rozhovory. ČSSD pro povolební jednání ustavila čtyřčlenný tým vedený předsedou Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Článek

Sobotka krátce po desáté hodině večer dorazil do Lidového domu. Spolu s ním přijel také první místopředseda ČSSD Michal Hašek a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

Komunisty zastupovali předseda Vojtěch Filip, místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá, někdejší předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a bývalý místopředseda poslanců KSČM Alexander Černý.

Špičky obou stran jednaly zhruba čtyřicet minut.

„Dohodli jsme na tom, že si ČSSD absolvuje kolečko jednání s parlamentními stranami v průběhu příštího týdne a pak se znovu sejdeme a zhodnotíme situaci,“ řekla po konci rozhovorů Novinkám Miloslava Vostrá.

Bohuslav Sobotka k výsledku volebVideo: Novinky

Sociální demokraté se podle ní s KSČM shodli v tom, že v nové Sněmovně bude dodržen princip poměrného zastoupení v jejích orgánech. Tedy, že funkce budou obsazeny s ohledem na volební výsledek jednotlivých stran. Pro KSČM by to mohlo znamenat šanci na zisk postu místopředsedy dolní komory.

Podle Vostré se na setkání špiček ČSSD a KSČM řešila i otázka, kolik výborů by mělo ve Sněmovně působit. Místopředsedkyně komunistů soudí, že jejich počet by se nemusel měnit. KSČM ale míní, že by nemusely mít tolik členů z řad poslanců. „Chceme počet zmenšit,“ doplnila.

Sociální demokraté a komunisté oproti očekávání nezískali v nové Sněmovně většinu. Disponují společně pouze 83 hlasy (ČSSD 50, KSČM 33 poslanců).

Jednat chtějí se všemi

„Soc. dem. je připravena zahájit jednání se všemi parlamentními stranami,“ řekl ještě před začátkem rozhovorů Sobotka. Potvrdil ale, že s ODS a TOP 09 nebude ČSSD sestavovat vládu. „Platí náš závazek, že neplánujeme a nebudeme vyjednávat o sestavení vlády s ODS a TOP 09,“ deklaroval s tím, že s těmito stranami bude hovořit o uspořádání nové Sněmovny.

Sobotkův vyjednávací tým se má později rozšířit o předsedu poslaneckého klubu, až bude zvolen. Hašek by byl rád, aby byl do této funkce znovuzvolen Jeroným Tejc.

ČSSD chce stabilní vládu

„Cílem soc. dem. je vyjednat sestavení stabilní vlády,“ prohlásil Sobotka, který chce „v zásadě postupovat rychle“. Za měsíc se poprvé sejde Sněmovna v novém složení. Lídr ČSSD chce čas do první schůze poslanců využít k uzavření dohody o složení orgánů dolní komory. A hlavně přijít za prezidentem Milošem Zemanem „s variantou stabilní a akceschopné vlády“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám