Hlavní obsah

Urazil jsem se, vysvětlil Zeman nepozvání rektora Beka

Právo, Novinky, ČTK, val, jim, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman na páteční tiskové konferenci vysvětlil důvody, proč nepozval rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera na slavnostní akt na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října. Bek ho prý urazil, když zakázal Zemanovu přednášku z obavy před předvolební agitací.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Mikuláš Bek v září odmítl nechat Miloše Zemana vystoupit při jeho zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Prý se bál, aby tam Zeman před volbami neagitoval. To ale Zeman odmítl s tím, že na přednáškách na vysokých školách, ani na náměstích nikdy neagitoval. [celá zpráva]

„Považuji to za urážku hlavy státu a na tuto urážku jsem reagoval jeho nepozváním,“ vysvětlil Zeman.

Rektor Mikuláš Bek v pátek odpoledne řekl, že už se k celé záležitosti nechce vyjadřovat. „Už to nechci moc komentovat a eskalovat přes média. Začíná to být natolik groteskní, že to pomalu přestává stát za další komentování,” řekl Právu.

Bek: Trvám na politické neutralitě univerzit

Později se na webu univerzity nicméně objevil dodatek, v němž rektor trvá na svém stanovisku o neutralitě univerzitní půdy a popírá, že by se odmítnutí přednášky dalo vnímat jako urážka hlavy státu. „Postup, který chrání politickou neutralitu univerzit, nelze podle něj (Beka) označit jako urážku hlavy státu,” stojí v prohlášení.

Rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera prý Zeman nepozval proto, že před několika týdny odmítl v souvislosti s okolnostmi kolem profesury Martina C. Putny svou účast při slavnostním jmenování profesorů v pražském Carolinu. „Když někdo odmítne jedno pozvání, je zcela jasné, že podruhé už pozván nebude,“ řekl Zeman.

Na jeho rozhodnutí reagovali další rektoři vysokých škol. 24 z celkových 26 se odmítlo akce zúčastnit. [celá zpráva]

Zeman v pátek prohlásil, že respektuje jejich rozhodnutí.

Měl pozvat všechny, míní politici

K situaci se v pátek vyjádřil také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten s bojkotem nesouhlasí, na druhou stranu ale označil za chybu, že Zeman nepozval na Hrad všechny rektory.

„28. říjen je náš nejvýznamnější stání svátek a podle mého názoru by se do průběhu oslav neměly promítat aktuální politické střety,“ řekl v pátek Sobotka Novinkám.

Stejný názor zastává lídr komunistů Vojtěch Filip. „Myslím, že to je docela nevhodné na státní svátek,“ komentoval bojkot. Fakt, že Zeman nepozval dva rektory, pak označil za nadbytečný krok. „Pomsta není program,“ podotkl Filip.

Šéf TOP 09 Schwarzenberg prý chování Hradu očekával a rektory podporuje. Je podle něj dobře, že se tomu postavili.

Také předseda lidovců Bělobrádek je toho názoru, že pozvánku mělo obdržet všech 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol. Postoj rektorů prý chápe. Kdyby byl jedním z nich, asi by také zvažoval podobnou reakci, uvedl.

Němcová: Je to primitivní

Pozvánku na Hrad nedostala ani volební lídryně ODS a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

V předvolební debatě Českého rozhlasu řekla, že si věc spojuje se jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka, jemuž byla jako tehdejší šéfka Sněmovny přítomna, z něhož však předčasně odešla.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Myslím, že tohle je úplně primitivní pomsta za to, co jsem tehdy udělala”, uvedla s tím, že jí to připadá „klukovské a hloupé”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám